Cultura de viitor care înlocuiește porumbul, devenit nerentabil în România. Unii fermieri au făcut schimbarea

Ultima actualizare:

Schimbările climatice afectează tot mai mult agricultura din România. Porumbul, care până nu demult era considerat baza culturilor vegerate din țara noastră a devenit atât de nerentabil, încât fermierii români nu îl mai cultivă. Pierderile sunt uriașe, iar experții au anunțat că acesta va fi înlocuit cu o altă cultură.

Porumbul a devenit un calvar pentru fermierii români

Cultură de porumb afectată de secetă. Foto: Arhivă
Cultură de porumb afectată de secetă. Foto: Arhivă

Cultura de porumb dispare încetul cu încetul, după ce schimbările climatice au provocat pierderi uriașe pentru fermieri. Timp de decenii porumbul a fost baza culturilor vegetale din România, dar acum a devenit un adevărat calvar, spun specialiștii citați de AgroTv.

Pentru cei care nu au acces la irigații, mai ales cei din în sudul și estul țării, situația este dramatică. Pierderile tot mai mari i-au determinat să reducă semnificativ suprafețele de porumb.

Aspectul este în extindere în mai multe regiuni din țară și se preconizează o renunțare la această cultură în următorii ani.

„Cultura de viitor” care va înlocui porumbul

Totuși experții spu că nu este totul pierdut și au în vedere o altă cultură despre care spun că aceasta va fi „de viitor” pentru că rezistă mai bine la temperaturile foarte ridicate.

Unii fermieri deja au renunțat la porumb și experimentează această nouă cultură.

Cultura în care mulți își pun bazele pentru viitor este sorgul, care deși nu oferă producții spectaculoasă, este mult mai sigură în condițiile actuale de secetă.

„O altă cultură căreia trebuie să-i acordăm atenție este sorgul pentru boabe, cultura viitorului. Pe 7 noiembrie 2024 veți fi invitați la Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, pentru a promova această cultură. Nu mai putem calamita milioane de hectare de porumb în zonele neirigate și în sud-est”, a explicat dr. ing. Dumitru Manole, la AGRO TV.

Ce este sorgul

Mai putin cunoscut în lumea occidentală, sorgul este a cincea cea mai produsă cultură de cereale din lume, cu o producție anuală de aproximativ 57,6 milioane de tone.

Fermierii folosesc această cultură datorită toleranței sale la secetă, căldură și diferite condiții ale solului.

Sorgul este bogat în substanțe nutritive și este foarte ușor de adăugat în dieta zilnică. De asemenea, este utilizat pe scară largă ca sursă de combustibil naturală și rentabilă.

Din familia Poaceae, Sorghum bicolor, este principala cereală pentru pâine în Africa, dar este cultivat și în Europa de Sud, America Centrală și Asia de Sud. Sorgul își are originea în Africa ecuatorială, fiind o cereală adaptată la clima caldă și uscată, arată wikipedia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net