Cine sunt românii care vor primi 9.900 de lei lunar. De ce documente ai nevoie

5 ianuarie 2024 7:28   Național

În 2024, un anumit segment de cetățeni români va beneficia de o indemnizație substanțială din partea statului.

Această categorie include deținătorii titlului onorific de „tezaur uman viu”, o distincție pentru care Guvernul României a decis acordarea unei indemnizații de merit.

Conform deciziei Guvernului, indemnizația lunară de merit va fi egală cu o valoare de trei ori mai mare decât salariul minim brut național. Având în vedere stabilirea salariului minim brut la 3.300 lei pe lună începând cu 1 octombrie 2023, beneficiarii vor primi lunar, în 2024, suma de 9.900 lei.

Fondurile vor fi distribuite prin intermediul Comisiei Naționale pentru Salvaguardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ce experiență trebuie să ai

Pentru a fi eligibili pentru această sumă de 9.900 lei lunar, românii trebuie să aibă o experiență neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, să fi demonstrat merite excepționale în conservarea, transmiterea și valorificarea acestuia și să fi primit distincții naționale în domeniu.

Printre aceștia se numără meșteri artizani, precum cei specializați în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor și blănurilor, dar și interpreți vocali și instrumentali.

În 2023, pe site-ul Ministerului Culturii au fost adăugați șase noi titulari ai acestui titlu onorific, printre care Constantin Ciubotăriţă, Constantin Vasile, Emilia Zamfira Grosoş, Francisc Vasile Riza, Georghe Olteanu și Petruţ Chirteş. Lista completă poate fi consultată online.

Inițiativa „Tezaur uman viu” a început sub auspiciile UNESCO pentru protejarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Scopul acesteia este de a mări gradul de recunoaștere și vizibilitate a celor care păstrează și transmit elementele patrimoniului cultural imaterial, și totodată de a identifica persoanele capabile să transmită aceste elemente în forma lor tradițională nealterată, contribuind astfel la viabilitatea patrimoniului cultural.

Noi vouchere pentru români

În 2024, voucherele de vacanță vor continua să fie acordate atât angajaților din sectorul public, cât și celor din sectorul privat. Totuși, anul acesta aduce câteva schimbări importante legate de aceste vouchere.

Un aspect nou este introducerea unei contribuții de 10% la sănătate (CASS) asupra valorii voucherelor de vacanță. De asemenea, angajații trebuie să fie conștienți că, conform Legii nr. 296/2023, scutirea de taxe salariale pentru serviciile turistice nu se aplică în cazurile în care beneficiază și de vouchere de vacanță.

Pentru anul 2024, voucherele de vacanță pentru angajații de la stat vor avea o valoare de 1.600 de lei, cu 150 de lei mai mult decât în anul precedent. Cu toate acestea, există o excepție în cazul unor bugetari. Angajații cu salarii nete peste 8.000 de lei, care în trecut au primit aceste vouchere, nu vor mai beneficia de ele începând cu acest an.

Mai multe