Colosul din Germania care a terminat o mare investiție la noi în țară. Fabrica va fi cel mai mare exportator

25 septembrie 2024 8:27   Național
Ultima actualizare:

Grupul Hellenic Dairies, renumit pentru mărcile sale de lactate precum Olympus, Tyras, Rodopi, Agno, Doumia și Kliafa, a finalizat o investiție semnificativă de 40 de milioane de euro în România. Această investiție vizează construirea unor noi spații logistice frigorifice, care se întind pe o suprafață totală de 13.500 de metri pătrați. Noul centru logistic reprezintă unul dintre cele mai mari depozite high-bay din țară, având ca obiectiv principal să îmbunătățească operațiunile companiei în România și să reducă consumul de energie.

Un centru logistic de top

Un aspect remarcabil al acestui nou centru logistic este eficiența energetică. Se estimează că acesta va consuma de aproximativ șase ori mai puțină energie comparativ cu spațiile de depozitare convenționale. Centrul va susține în principal nevoile fabricii de lactate Olympus, un jucător important pe piața lactatelor din România. Anul trecut, Olympus s-a clasat ca fiind cel mai mare exportator dintre producătorii de alimente din țară, consolidându-și astfel poziția pe piața internațională.

Investiții continue în Brașov

Investițiile totale realizate de Olympus în fabrica sa de la Brașov depășesc 180 de milioane de euro. Centrul logistic va deservi nu doar piața locală, ci și toate țările în care sunt exportate produsele lactate fabricate în România, inclusiv Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria și Serbia. Până la sfârșitul anului 2024, centrul logistic va fi complet funcțional și integrat cu fabrica de lapte a companiei, aflată în apropiere.

Prezența grupului în România

Grupul Hellenic Dairies activează în România de peste 25 de ani, având o istorie solidă în sectorul lactatelor. Activitatea în România a început în 1999, când familia Sarantis a achiziționat fabrica locală Tyrom, înființând astfel prima fabrică a grupului în această țară. Fabrica de lactate din Halchiu, județul Brașov, a fost deschisă în 2011 și a crescut constant, având vânzări de 165 milioane de euro în 2023, comparativ cu 150,75 milioane de euro în 2022. De asemenea, profitul net al fabricii s-a dublat, atingând 14,27 milioane de euro.

Grupul Hellenic Dairies a raportat o cifră de afaceri de aproape 600 de milioane de euro în 2023, în creștere față de 493,8 milioane de euro în 2022. EBITDA-ul grupului a ajuns la 90 de milioane de euro în 2023, marcând o creștere semnificativă față de 65 de milioane de euro în anul precedent. Cu toate acestea, grupul a înregistrat o creștere a împrumuturilor, ajungând la 400 de milioane de euro, față de 300 de milioane de euro în 2022.

Viitorul grupului Hellenic Dairies

Pe lângă succesul înregistrat în România, grupul Hellenic Dairies își continuă expansiunea, având în plan inaugurarea unei noi fabrici pentru producția de brânză halloumi în Cipru, cu o investiție totală de peste 35 de milioane de euro, programată pentru 10 octombrie. Această dezvoltare arată angajamentul grupului de a îmbunătăți continuu capacitățile de producție și de a răspunde cerințelor pieței internaționale.

Investiția de 40 de milioane de euro în România nu doar că va spori eficiența operațiunilor Hellenic Dairies, ci și va contribui la consolidarea poziției sale ca lider în sectorul lactatelor din regiune, demonstrând astfel angajamentul său pe termen lung față de piața românească.

Mai multe