Cum îți declari locul rezidențial de parcare din București ca să nu plătești tarifele speciale

5 august 2022 12:30   Național
Ultima actualizare:

Click! îți spune cum îți declari locul rezidențial de parcare din București ca să nu plătești tarifele speciale. Odată cu noile schimbări anunțate de primăria din capitală, lucrurile vor deveni ceva mai complicate și mai scumpe pentru cei care dețin mașini.

Începând cu data de 15 august, şoferii care vor vrea să parcheze pe arterele gestionate de Primăria Bucureşti, unde sunt trasate locuri de parcare, vor trebuie să plătească, iar suma va fi diferită în funcţie de zonă. Cine nu respectă regulile și este prins va plăti o amendă de 200 de lei și se va trezi cu roțile blocate. În total este vorba de aproximativ 10.000 de locuri gestionate de PMB.

Află toate detaliile aici: Parcarea în București, schimbări majore! Cât costă un abonament și ce amenzi pot fi aplicate

Astfel, mulți bucureșteni se vor trezi că devine și mai complicată găsirea unui loc de parcare. Autoritățile au instaurat tot felul de abonamente, iar unele dintre ele se adresează riveranilor.

Vezi și: Cât a plătit un bărbat pentru 3 ore de parcare la spital? „Rușine, nu am fost acolo în vacanță!”

Locuri de parcare în București. Ce trebuie să facă riveranii

Astfel, persoanele fizice care posedă autoturisme şi au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public au posibilitatea de a obține un abonament. Acesta este de două tipuri:

  • cu rezervarea locului de parcare 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București.
  • fără rezervarea locului de parcare 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București.

Pentru eliberarea abonamentului, riveranii trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deţine în folosinţă autovehiculul respectiv.

Poate te interesează: Peste 1.300 de locuri noi de parcare în București. Uite unde vor fi disponibile

Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeaşi cu cea din buletin.

Există tarife preferiențiale pentru riverani. Cât vor plăti aceștia

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a venit cu mai multe explicații, joi seară, la Digi24. Acesta a precizat că sunt tarife diferenţiate pentru parcările de reşedinţă, administrate de primăriile de Sector şi locurile de parcare administrate de Primăria Generală Bucureşti. 

„În Municipiul Bucureşti există două tipuri de locuri de parcare, cele de reşedinţă atribuite de primăriile de sectoare, la tarife de 400-600 de lei şi vorbim de locurile de parcare care sunt administrare de Primăria Municipiului Bucureşti, acele locuri de parcare trasate cu albastru. 

Noi nu ne atingem sub nicio formă de locurile de parcare de reşedinţă pe care cetăţenii le au şi le vor utiliza  în continuare, an de an, la tarifele la care le-au preluat de la primăriile de Sector”, a declarat Bujduveanu, potrivit News.ro.

Viceprimarul a precizat că riveranii vor plăti un tarif preferenţial de 1,6 lei pentru o noapte de parcare. Bujduveanu a mai transmis că, pentru locurile de reşedinţă, tariful este diferit. Aceștia vor plăti 50 de lei/lună pentru rezervare, pentru locul de reşedinţă, iar rezervarea este valabilă în intervalul 19.00- 07.00.

„În rest, există untarif de zi, pentru riverani, care se ridică la 100 de lei/lună. În total, însumează 150 de lei/lună, un loc de parcare, în proximitatea casei, cu rezervare”, a transmis viceprimarul.

Totodată, Stelian Bujduveanu a explicat clar că nu poţi primi un loc de parcare de riveran, la tarif preferenţial, dacă nu ai documente care să ateste că locuieşti acolo..

Tarife pentru parcarea în București. Ce abonamente vor exista pentru riverani

După cum spuneam, riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din Bucureşti.

În cazul rezervării unui loc, riveranii din zona 0 vor plăti: 900 de lei pe lună, 4.860 de lei pe semestru sau 8.640 de lei pe an. În schimb, cei din zona 1 vor plăti 700 de lei pe lună, 3.780 de lei pe semestru sau 6.720 de lei pe an, iar riveranii din zona 2 vor plăti 400 de lei pe lună, 2.160 de lei pe semestru sau 3.840 de lei pe an.

Persoanele fizice care posedă autoturisme şi au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public și vor abonament fără rezervarea unui loc vor trebuie să plătească în zona 0 suma de 200 de lei pe lună, 1.100 pe semestru sau 2.000 de lei pe an.

În schimb, cei din zona 1 vor plăti 100 de lei pe lună, 550 de lei pe semestru şi 1.000 de lei pe an. În Zona 2 tarifele vor fi de 80 de lei pe lună, 440 de lei pe semestru şi 800 de lei pe an.

Cum comentează Nicușor Dan noile reguli privind parcarea în București

Noile reguli privind parcarea în București vor intra în vigoare începând cu 15 august. Şoferii riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, dacă nu respectă măsurile impuse de autorități. Conform primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, decizia a fost luată „pentru a învăţa bucureştenii” cu aplicarea acestui regulament.

„Noi avem un regulament de parcare, aprobat de Consiliul General, care prevede şi tarife şi sancţiuni, pentru că el nu a fost aplicat până acum şi decizia este de a-l aplica şi se referă la acele 10.000 de locuri de parcare pe care PMB le gestionează. (...)

Decizia a fost luată pentru a învăţa bucureştenii pentru aplicarea acestui regulament”, a precizat Nicuşor Dan la mijlocul săptămânii.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe