Cum ne putem asigura că vom cumpăra jucării sigure de 1 iunie? Sfaturile din partea ANPC
Deja ne mai despart doar câteva zile de 1 iunie, Ziua Copilului, iar mulți dintre noi ne vom îndrepta spre raionul de jucării, pentru a cumpăra un cadou celor mici. Cu toate acestea, există câteva lucruri la care trebuie să fim atenți, ne spune directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel,
Acesta a postat pe pagina sa de Facebook o serie de sfaturi extrem de importante pentru părinți, care îi pot ajuta să aleagă o jucărie sigură pentru copilul lor.
„Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi: achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată, care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească”, a scris Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.
Cum să ne asigurăm că jucăriile sunt sigure pentru copii
Un alt sfat dat de către Paul Anghel este să nu cumpărăm copiilor sub 3 ani jucării cu părți mici, detașabile. În plus, trebuie să fim atenți și la avertismentele specifice, care trebuie să fie traduse în limba română.
„De asemenea verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.
Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „ATENȚIE. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza ”ATENȚIE. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani. Fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.”, mai scrie direcotrul ANPC.