Cum să eviți să devii un pensionar sărac. 9 lecții pentru tinerii de astăzi

22 octombrie 2024 7:45   Național

Majoritatea românilor care doresc să își fructifice banii se îndreaptă spre depozite bancare, investiții bursiere sau fonduri de investiții. Însă, în fața unor realități economice și demografice tot mai complexe, tinerii de azi trebuie să conștientizeze faptul că a se baza exclusiv pe pensia de stat este o strategie riscantă. Iată cele 9 schimbări care pot influența viitorul financiar al tinerilor și care îi pot transforma în pensionari săraci.

1. S-ar putea să trăiești mai mult decât te aștepți

Speranța de viață a crescut semnificativ în ultimele decenii, iar tinerii de azi ar putea trăi mai mult decât părinții lor. O cheltuială medie lunară de 2.800 de lei ar putea însemna, pe o perioadă de 30 de ani de pensionare, aproximativ 700.000 de lei, sumă care ar putea depăși un milion, ținând cont de inflație.

2. S-ar putea să ai nevoie de mai mulți bani decât crezi

Cei 2.800 de lei pe care te bazezi astăzi nu vor avea aceeași valoare peste 30 de ani. Inflatia și creșterea costului vieții pot face ca suma necesară pentru un trai decent la pensie să fie considerabil mai mare decât estimările actuale.

3. Ignorați depozitele bancare și gândiți-vă la alte opțiuni

În România, dobânzile reale la depozitele bancare au fost, în majoritatea timpului, negative. Inflația și costurile asociate cu aceste depozite fac ca ele să fie o soluție ineficientă pentru economii. Tinerii ar trebui să exploreze alte forme de investiții pentru a-și proteja și multiplica economiile.

4. Ce te faci dacă vârsta de pensionare va crește?

În viitor, este posibil să fim nevoiți să lucrăm până la 70 sau 75 de ani. Acest lucru nu doar că afectează calitatea vieții la vârstnici, dar și sustenabilitatea sistemului public de pensii, care ar putea deveni o povară pentru tineri.

5. România se împuținează și îmbătrânește

România se confruntă cu un ritm alarmant de îmbătrânire a populației și o emigrare semnificativă a tinerilor. Aceste schimbări demografice vor afecta grav sistemul public de pensii, iar tinerii trebuie să fie conștienți de riscurile care vin cu lipsa de economii pentru bătrânețe.

6. Investiți în pensii private și plasamente alternative

Românii cheltuiesc o mare parte din venituri pe necesități curente, lăsând puțin loc pentru economii. Fondurile de pensii private și titlurile de stat oferă o alternativă viabilă pentru asigurarea unui venit decent la pensionare. Investițiile timpurii pot aduce beneficii semnificative pe termen lung, scriu cei de la hotnews.ro.

7. Nu omiteți schimbările în sistemul de taxare

Sistemul de taxare a veniturilor s-ar putea modifica, cu o probabilitate crescută de a trece la o taxare progresivă. Acest lucru ar putea afecta veniturile disponibile ale tinerilor, lăsându-i cu mai puțini bani de economisit pentru pensie.

8. “Este suficient să am o locuință când mă pensionez”

Mulți cred că deținerea unei locuințe este suficientă pentru a se asigura o bătrânețe confortabilă. În realitate, cheltuielile cotidiene, care pot include costuri medicale crescute, vor continua să existe. Inflația va afecta, de asemenea, puterea de cumpărare.

9. Nu am bani de economisit sau de investit

Un alt mit comun este că investițiile necesită sume mari de bani. În realitate, există opțiuni de investiții accesibile, care permit economisirea treptată. Fondurile deschise de investiții, de exemplu, oferă flexibilitate în ceea ce privește sumele investite și accesul la bani.

Pentru tinerii de azi, pregătirea pentru pensie nu este doar o alegere, ci o necesitate. Conștientizarea schimbărilor demografice și economice, împreună cu o planificare financiară adecvată, poate face diferența între o bătrânețe confortabilă și una marcată de dificultăți financiare. Este esențial ca tinerii să nu mai amâne deciziile financiare importante și să înceapă să economisească și să investească pentru viitor.

Mai multe