Tendință alarmantă printre tinerii români. 50% dintre aceștia vor să îşi schimbe aspectul, din cauza reţelelor sociale

Un studiu recent a relevat o tendință alarmantă printre tinerii români: peste 50% dintre aceștia doresc să își schimbe aspectul fizic din cauza influenței rețelelor de socializare. Această presiune constantă de a se conforma standardelor de frumusețe promovate online a generat un climat în care încrederea în sine și imaginea de sine sunt extrem de afectate.

Rețele de socializare.
Rețele de socializare.

69% dintre tineri resimt stres, anxietate și neîncredere din cauza presiunii legate de aspectul fizic

Conform cercetării realizate între iulie și septembrie 2024, pe un eșantion de 100 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani, majoritatea tinerilor își doresc să fie recunoscuți în mediul online pentru trăsăturile lor de personalitate, cum ar fi umorul și sinceritatea, nu pentru aspectul fizic. Cu toate acestea, ei recunosc că standardele de frumusețe pe care le observă pe platformele sociale le influențează negativ stima de sine.

Doar 7% dintre respondenți au declarat că rețelele sociale nu le afectează încrederea în sine. În schimb, peste o treime afirmă că aceste platforme le afectează semnificativ stima de sine, iar 69% resimt stres, anxietate și neîncredere din cauza presiunii legate de aspectul fizic. Această situație sugerează că rețelele sociale nu sunt doar un instrument de comunicare, ci și un factor de stres și comparare socială.

Tinerii evită să se expună pe rețelele sociale din teama de comentarii negative

Un aspect îngrijorător al acestui studiu este că 64% dintre tineri evită să se expună pe rețelele sociale din teama de comentarii negative, ceea ce evidențiază impactul psihologic al feedback-ului online. Multe dintre aceștia aleg să folosească filtre pentru a-și îmbunătăți apariția, ceea ce subliniază dorința de a se conforma idealurilor de frumusețe prezentate de influenceri și celebrități.

Un alt detaliu surprinzător este că 19% dintre respondenți s-au gândit serios să apeleze la intervenții chirurgicale estetice pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic. 

Acest studiu scoate în evidență provocările cu care se confruntă tinerii în era digitală. Deși rețelele sociale oferă oportunități de exprimare și conectare, ele pot avea și un impact negativ asupra sănătății mentale. 

În concluzie, rezultatele studiului sugerează că, în ciuda dorinței tinerilor de a fi recunoscuți pentru calitățile lor interioare, influența rețelelor sociale continuă să fie un factor major în determinarea stimei de sine și a percepției despre propriul corp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
man at supermarket jpg
Fosta mină de aur Treptele Romane, Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
politie nu treceti 0 jpeg
mr beast turda instagram jpg
ceausescu garda arghezi jpg
bani 13 800x533 jpg
masina murdara jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net