Ce trebuie să facă pensionarii care au primit bani necuveniți din cauza erorilor de recalculare. Vor putea păstra aceste sume?
Pensionarii din România care au beneficiat de sume necuvenite în urma greșelilor de recalculare a pensiilor nu vor mai fi obligați să returneze acești bani. Propunerea legislativă inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a fost aprobată de Senat și are ca scop eliminarea obligației de a restitui sumele încasate eronat, oferind astfel o soluție de protecție pentru pensionarii afectați de erorile sistemului.
Conform textului propunerii legislative, pensionarii care se află în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a acestei legi și care au primit sume necuvenite, fie sub formă de pensie, indemnizație socială sau indemnizație pentru însoțitor, nu vor mai fi nevoiți să returneze acești bani. Derogarea se aplică de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale Legii nr. 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii.
Ce trebuie să facă pensionarii care în urma recalculării au primit bani necuveniți
Inițiativa legislativă vizează protejarea pensionarilor care au primit sume suplimentare din cauza greșelilor făcute de autorități în procesul de recalculare a pensiilor. În multe cazuri, aceste erori au condus la constituirea unor debite care au fost sau ar fi urmat să fie impuse pensionarilor. Cu toate acestea, proiectul de lege prevede că acești bani nu vor fi recuperați de la beneficiari, indiferent de categoria de pensie de care au beneficiat la momentul calculului eronat.
Articolul 1 din proiectul legislativ subliniază că pensionarii care au primit sume necuvenite din culpa autorităților nu vor mai fi obligați să le returneze. Această măsură are scopul de a elimina stresul și incertitudinea pe care mulți pensionari le-ar putea resimți în fața unor solicitări de rambursare a unor sume primite fără vina lor.
Excepțiile de la scutirea de plată
Deși propunerea legislativă aduce vești bune pentru cei afectați de erorile de calcul, există anumite excepții clare. Articolul 2 al propunerii specifică faptul că scutirea de la plată nu se aplică debitorilor care au acționat cu rea-credință. Astfel, pensionarii care au beneficiat de pensii în mod nejustificat, folosind documente false sau furnizând informații incorecte, nu vor beneficia de această scutire, scriu cei de la Adevărul.
Aceasta înseamnă că, dacă un pensionar a furnizat intenționat documente sau date incorecte care au dus la calcularea greșită a pensiei, el va fi obligat să returneze sumele încasate necuvenit. De asemenea, cei care nu au respectat obligațiile legale privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau din activități independente nu vor fi scutiți de la plată.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat încă din 12 iunie 2024, înainte ca pensionarii să fi primit deciziile de recalculare a pensiilor. Pe 30 iulie, Senatul a aprobat procedura de urgență solicitată de inițiatorii proiectului, iar avizele necesare au fost emise în perioada 11 septembrie - 3 octombrie. În data de 7 octombrie, Senatul a avizat favorabil propunerea, trimițând-o pentru adoptare către Camera Deputaților.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Conform prevederilor legii, aceasta va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.