Cum se pregătește adevărata cetate a lui Vlad Țepeș să devină atracția turistică a anului 2025. Se va deschide la primăvară

13 septembrie 2024 8:15   Național
Ultima actualizare:

Cetatea Poienari, emblematică pentru istoria lui Vlad Țepeș, se pregătește să își deschidă porțile pentru vizitatori în primăvara anului 2025, după finalizarea unei ample lucrări de reabilitare. În această toamnă, lucrările de consolidare și conservare sunt pe cale să se finalizeze, iar reporterii „Adevărul” au vizitat cetatea înainte de închiderea șantierului.

Ridicată în secolul al XIV-lea în timpul domniei lui Negru Vodă, Cetatea Poienari a avut inițial doar un turn, dar a fost extinsă semnificativ în timpul lui Vlad Țepeș. Situată aproape de Barajul Vidraru, aceasta a servit drept reședință secundară a domnitorului și ca post de fortăreață împotriva otomanilor. Fortăreața a fost ultimul refugiu al lui Vlad Țepeș înainte de plecarea sa în Transilvania.

Conform „Letopisețului Cantacuzinesc”, Vlad Țepeș a extins și consolidat cetatea ca parte a unei campanii de pedepsire a boierilor care l-au trădat, forțându-i să lucreze la construcție până li s-au rupt hainele.

Dificultatea accesului a făcut ca multe dintre materiale să fie transportate cu elicopterul

În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat un contract important pentru reabilitarea cetății cu asocierea de firme EURAS – ARHING. Lucrările, care au început în vara anului 2022, vor fi finalizate în această toamnă. Dificultatea accesului a făcut ca multe dintre materiale să fie transportate cu elicopterul, un detaliu care subliniază complexitatea proiectului.

Cetatea Poienari se află la 65 de kilometri de Pitești și este accesibilă printr-un drum acum bine întreținut. Zona a devenit din ce în ce mai populară, cu numeroase pensiuni și atracții turistice, inclusiv Biserica Domnească și Mănăstirea Curtea de Argeș, precum și Transfăgărășanul și Barajul Vidraru.

O fortăreață inexpugnabilă

Pentru a ajunge la cetate, vizitatorii trebuie să urce 1.480 de trepte, o provocare fizică ce oferă o recompensă spectaculoasă: panoramele deosebite ale peisajului montan și ale toamnei în toată splendoarea ei. Cetatea Poienari a rezistat la numeroase asedii și atacuri, inclusiv bombardamentele otomane din secolul al XV-lea, și nu a fost niciodată cucerită.

Consolidările recente au inclus lucrări de injectare cu beton și protejarea turnului-donjon cu un acoperiș din sticlă, pentru a preveni deteriorările suplimentare.

Viitorul turistic al cetății

Cetatea Poienari reprezintă un obiectiv turistic important nu doar pentru județul Argeș, ci și pentru România. Ne dorim să triplăm numărul de turiști prin construirea unei căi mecanizate de acces, pe lângă cele 1.480 de trepte existente,” a declarat Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș. Cetatea a avut aproape 100.000 de vizitatori în 2019, iar cu noua infrastructură, numărul turiștilor ar putea crește semnificativ.

Proiectul de reabilitare, în valoare totală de 23,2 milioane lei, din care 9,6 milioane lei au fost fonduri nerambursabile, va asigura nu doar conservarea cetății, dar și dezvoltarea turismului în zonă.

Cetatea Poienari se pregătește să își deschidă porțile și să ofere vizitatorilor o călătorie în timp, oferind o experiență istorică de neuitat și priveliști deosebite ale Munților Făgăraș.

Mai multe