De ce a devenit Grecia raiul condamnaților?

18 mai 2022 19:17   Național

Sorin Oprescu îngroaşă rândurile condamnaţilor care părăsesc România înainte de aflarea sentinţei. El a fost reţinut marţi, la Atena. Alţi fugari celebri care au ales Grecia ca destinaţie pentru a scăpa de justiţia din România sunt Elena Udrea, fostul acţionar dinamovist Dragoş Săvulescu şi miliardarul israelian Benyamin Steinmetz. 

Ultimul fugar care a ales Grecia este Sorin Oprescu (70 de ani), fost primar general al Capitalei. Acesta a fost reţinut marţi, în Grecia, iar ieri a aflat că următoarele 40 de zile le va petrece după gratii în această ţară. Oprescu a fost dus în faţa unei instanţe elene, care l-a întrebat dacă vrea să se întoarcă în România, iar acesta a refuzat. 

Sorin Oprescu a ieșit din țară prin Vama Giurgiu

Pe 13 mai, ziua în care a primit condamnarea definitivă de 10 ani şi 8 luni pentru corupţie, Oprescu nu a fost de găsit în România, aşa că a fost dat în urmărire generală de autorităţile de la Bucureşti.

Ulterior, s-a aflat că fostul edil ieşise din ţară cu două săptămâni înainte de pronunţarea sentinţei, pe la Vama Giurgiu. Oprescu a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Obiectul flagrantului din 2015 a fost suma de 25.000 de euro, primită de Sorin Oprescu din partea unui fost director de la Administraţia Cimitirelor.

La percheziţiile desfăşurate atunci la locuinţa lui, pe lângă cei 25.000 de euro, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica în faţa anchetatorilor. De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în Bucureşti, pe strada Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica. În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra unui imobil din Ciolpani. 

Udrea susține că este arestată ilegal în Grecia

Zi cu emoţii a fost şi pentru Elena Udrea (48 de ani), aflată din 7 aprilie după gratii, în Bulgaria, ţară în care a fost capturată pe când încerca să ajungă tot în Grecia.

Curtea de Apel din Sofia a mai amânat încă o dată pronunţarea în procesul fostului ministru al Turismului. Amânarea a fost cerută de avocaţii Elenei Udrea, care speră ca, între timp, în România să se pronunţe o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la Înalta Curte, cu privire la suspendarea pedepsei de 6 ani de închisoare pe care Elena Uderea a primit-o în dosarul „Gala Bute”. 

Ea a păşit cu zâmbetul pe buze şi foarte încrezătoare în sala de judecată de la Sofia. Întrebată de jurnaliştii aflaţi la faţa locului cum se simte, Udrea a răspuns degajată şi zâmbitoare: „Bine, ca de obicei!”, după cum anunţă antena3.ro.

La ieşirea din sala de judecată, aceasta a fost ceva mai vorbăreaţă. „Sunt arestată ilegal de 40 de zile!”, au fost primele ei cuvinte. „Aproape nici o ţară din Europa nu mai trimite condamnaţii înapoi în România, din cauza condiţiilor din închisori. Dar nu asta ar fi problema principală, ci faptul că nu am avut un proces corect”, a explicat, apoi, fostul politician. Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, după ce a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. În ziua când a fost dată sentinţa, pe 7 aprilie, ea n-a mai fost găsită de autorităţi. Dat în urmărire, fostul ministru a fost prins în Bulgaria, la Kulata, în apropierea graniţei cu Grecia, ţară unde aceasta şi-ar dori să obţină azil politic. 

Săvulescu, sub control judiciar 

Un alt caz celebru este al fostului acţionar de la Dinamo, Dragoş Săvulescu (48 de ani). Acesta a plecat din România la începutul anului 2019, înainte cu puţin timp să-i fie pronunţată pedeapsa în dosarul în care era judecat. S-a stabilit în Italia, la Napoli, iar la câteva săptămâni a venit şi pedeapsa: în februarie 2019, Săvulescu a primit condamnarea de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa. Însă judecătorii italieni nu l-au extrădat şi, ulterior, au dispus suspendarea executării pedepsei.

În concluzie, atâta vreme cât nu părăsea Italia, Săvulescu se putea considera un om liber. Cu această decizie „în buzunar”, bărbatul a plecat în vacanţă în Grecia, unde a fost prins de poliţiştii eleni în data de 9 august 2021, pe insula Mykonos. „Vinovată” de capturarea omului de afaceri a fost chiar iubita sa, care a avut proasta inspiraţie de a posta pe reţelele sociale fotografii cu ei doi în Grecia. După o scurtă vreme petrecută după gratii, Săvulescu a fost pus în libertate, sub control judiciar, iar aventura din Grecia a fost dată uitării. 

Autorităţile elene au împiedicat extrădarea lui Beny Steinmetz

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz (66 de ani) a fost condamnat în decembrie 2020 de justiţia română la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a Pădurii Snagov.

Un an mai târziu, el a fost reţinut pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene, şi a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Norocul i-a surâs omului de afaceri israelian pe 30 martie 2022, când Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorităţilor române de extrădare a acestuia.

Decizia instanţei din Atena s-a bazat pe două motive: miliardarului israelian i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil în România şi că există riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu şi degradant dacă ar fi extrădat, conform hotnews.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe