Departe de Europa. Românii muncesc 6 luni pentru a-și plăti taxele la stat
Țara noastră este departe de nivelul de trai din Europa. Cifrele arată că românii muncesc jumătate de an doar pentru a-şi plăti taxele şi impozitele către stat.
Cele mai recente date arată că doar salariul din luna iunie este destinat pentru mâncare sau, poate, o vacanţă. Românii dau până la trei salarii medii pentru a-şi întreţine maşina.
Potrivit statisticilor, românii muncesc cel mai mult pentru a plăti taxele şi impozitele. Totodată, dacă ai o mașină care costă cel puțin 10.000 de euro, îți rămân și mai puțini bani. Trei salarii din 12 se duc doar pe asta! Se scot din buzunar pentru costurile unui singur autoturism aproape 13.000 de lei.
43.3 % sunt doar taxe
După ce îşi plăteşte taxele, un român rămâne, în medie, cu jumătate din bani. Dacă este să calculăm pe un an întreg, românii plătesc către stat 46,3% din venituri. Salariile din primele şase luni ale anului ajung să fie folosite doar pentru a plăti taxe şi impozite.
Dacă este să ne raportăm la veniturile din Uniunea Europeană, costurile suportate de români sunt foarte mari.
Bulgaria are primul cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, de 11.200 de lei pe an. România o urmează, fiind pe locul doi în Uniunea Europeană la venituri mici, românii câştigând pe an, în medie, suma de 14.397 de lei.
În Luxemburg, salariul pe an ajunge la 80.000 de lei.
Ce noi taxe ar putea plăti de la 1 septembrie
Coaliția de la Guvern se află pe ultima sută de metri cu pregătirea noului pachet de măsuri fiscale.
PNL a trasat „linia roșie” a măsurilor promovate de PSD pe care liberalii le refuză categoric. Amenințat cu retragerea sprijinului politic, ministrul de Finanțe a acceptat însă unele măsuri.
Până acum nu s-a ajuns la un consens cu privire la creșterea TVA, dar nici la modificările celorlalte taxe.
Acest lucru se întâmplă pentru că, liberalii, nu vor să crească cotele de la TVA în niciun fel, dar nici să vină cu taxe noi. Şi asta pentru că spuneau aceștia, ar fi o împovărare a oamenilor de afaceri, dar și a celor care merg la cumpărături sau la restaurant, de pildă, potrivit antena3.
Ce li se pregătește, de fapt, românilor
Teoretic, de la 1 ianuarie anul viitor, ar urma să fie crescut TVA-ul de la restaurant, de la 9% la 19%, iar cei din domeniu spuneau că ar însemna pierderea a 10.000 de locuri de muncă.
Mai mult, ar urma să mai crească și TVA-ul pentru produsele de lux, tot de la 1 ianuarie 2024, de la 9% la 19%.
Totodată, guvernanții ar putea modifica inclusiv TVA-ul de 5% pentru locuințele până la 120.000 euro, putând să ajungă la 9%. Acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care coaliția de guvernare le are în discuție.