Directorul STB avertizează! Dacă nu se reia activitatea, compania ar putea intra în insolvență

22 ianuarie 2022 14:42   Național

Greva Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, 22 ianuarie, după ce în această dimineață au ieșit pe stradă doar 15 vehicule. Directorul companiei a anunțat că în acest ritm, dacă nu se reia activitatea cât mai repede, STB poate intra în insolvență.

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, a declarat că estimează pierderile provocate de grevă, în momentul de faţă, la aproximativ 20 milioane lei. De asemenea, acesta a avertizat că, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea, STB ar putea intra în insolvenţă.

Ca şi valoare, eu consider că urmare a acestor trei zile de grevă ilegală probabil aceasta se va situa undeva în jur de 20 de milioane de lei.

Asta în momentul de faţă. Gândiţi-vă şi la prejudiciile de imagine, la ce vor spune călătorii despre noi şi dacă nu cumva am pierdut suportul bucureştenilor, pentru că o companie finanţată de cetăţeni prin taxe, impozite, trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de ei în primul rând", a declarat directorul STB la B1TV, întrebat fiind despre pagubele produse de grevă.

STB ar putea intra în insolvență din cauza grevei angajaților

De asemenea, Criț a atras atenţia că veniturile au scăzut ca urmare a celor trei zile de grevă şi societatea s-ar putea să nu mai aibă bani şi poate intra în insolvenţă.

Dacă noi nu ieşim în momentul de faţă la muncă, această societate poate intra în insolvenţă(...) Urmare a celor trei zile de grevă, prin diminuarea veniturilor, s-ar putea să nu mai avem din păcate bani pentru salarii, bani pentru plata utilităţilor, bani pentru alte cheltuieli necesare efectuării transportului public.

Deci, sau ne începem activitatea, sau s-ar putea ca această companie să nu mai existe. Cu greu am reuşit să eşalonăm o datorie istorică pe care am preluat-o când am preluat acest mandat, de 1,3 miliarde lei.

Am redus această datorie cu sprijinul municipalităţii. În momentul de faţă, datoria e undeva în jur de 900 milioane lei, cu tot cu penalităţi, către ANAF. Aceasta este eşalonată cu greu şi trebuie plătită. Orice neplată a unei rate, din păcate, duce la insolvenţă”, a explicat directorul STB.

Abonamentele călătorilor ar putea fi prelungite cu trei zile

El a subliniat că, în ceea ce priveşte abonamentele călătorilor, ar trebui să fie prelungită perioada de valabilitate a acestora cu trei zile. „Ca şi decizie managerială, aici ar trebui să intervenim şi să spunem: „Da, din păcate n-aţi putut utiliza abonamentul trei zile, o să aveţi încă trei zile la dispoziţie după expirarea lui”, a explicat Criț.

Fondul de grevă nu va acoperi valoarea daunelor

STB în momentul de faţă are nişte venituri mult diminuate, urmare a faptului că angajaţii nu şi-au îndeplinit îndatoririle de serviciu şi acest lucru îl va deconta sindicatul reprezentativ. (..)

Liderii sindicali trebuie să ştie următorul lucru, şi angajaţii trebuie să cunoască: fondul de grevă de care se vorbeşte şi cu care îi amăgeşte sindicatul pe angajaţi nu va acoperi valoarea daunelor”, a punctat Criţ.

A treia zi de grevă în București

Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) încă de joi continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti a decis vineri că aceasta este ilegală. Criț a susținut că acest lucru este „un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor”.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News

Mai multe