Doar 6% din elevi scriu corect românește! Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat concluziile de după Evaluarea Națională

23 iunie 2022 13:02   Național

Ziua de joi, 23 iunie 2022, a fost una importantă pentru cei 155.561 de candidați care au susținut Evaluarea Națională. A fost momentul perfect pentru o evaluare a nivelului de cunoștințe al generației. Iar Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a tras un serios semnal de alarmă.

Foto: Mediafax

Conform unei prezentări făcute de oficial într-o conferință de presă, rezultatele sunt îngrijorătoare: doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie! ”Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus Sorin Cîmpeanu, conform news.ro.

Citește și: Elevii de a 8-a, după prima probă a Evaluării Naționale: „A fost pe distracţie!"

21% dintre copii nu știu verbele

La un alt punct din lucrare, doar 43% dintre elevi au știut să identifice verbele. ”21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus el. Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că ”doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

Află mai multe despre: Schimbările pentru anul școlar 2022 - 2023. Ce propune ministrul Educației

În privinţa subiectelor la Matematică, ministrul a spus că 15% dintre elevi nu au răspuns corect la punctul 1 de la subiectul 1, şi anume rezultatul calculului 10 plus 10 împărţit la 10! ”Este o concluzie tristă”, a completat ministrul Educaţiei, care și-a pus și un semn mare de întrebare: ”Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate, şi totuşi el a pus probleme pentru 15% dintre elevi. Se naşte în mod firesc întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de aceşti elevi, ştiut fiind faptul că începând cu clasa a V-a acest lucru ar fi trebuit descoperit şi remediat”.

Notele de peste 5, record absolut în ultimii 10 ani

Pe de altă parte, în ciuda acestor concluzii alarmante, notele de peste 5 au fost la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani! Ministrul a precizat că este vorba de un procent de 82,3%, mai exact este vorba de 122.166 de elevi care au luate medii peste 5 anul acesta, înainte de contestaţii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe