Este la fel de sănătoasă precum somnul de Dunăre! Carnea care se vinde astăzi cu 120 de lei kilogramul era foarte populară în Transilvania

9 decembrie 2024 12:54   Național

Atunci când vine vorba despre sărbătorile de iarnă, carnea de porc este alegerea tradițională. Însă, mulți dintre noi putem fi îngrijorați de efectele pe care aceasta le va avea asupra sănătății noastre. Din fericire, în astfel de situații avem la dispoziție o variantă perfectă: carnea de Mangaliță!

Poate că deja am auzit cu toții de faptul că această alegere este una mult mai sănătoasă decât porcul obișnuit. Carnea de Mangaliță este mai slabă, mai sănătoasă, iar nivelul de acizi grași nesaturați din ea este asemănător cu cel din somon, sau măsline.

Cândva, această specie de porc era foarte populară de-a lungul Transilvaniei, însă astăzi, ea se găsește în tot mai puține gospodării. Iar motivul este unul economic. Acestui porc îi trebuie doi ani pentru a ajunge la greutatea optimă de 150 de kilograme, iar cum 60 – 70% din greutatea sa este grăsime, înseamnă că oamenii rămân cu mai puțină carne.

Este o alegere sănătoasă de sărbători

Cu toate acestea, Mangalița are nenumărate beneficii, iar specialiștii ne spun că această carne conține cam 14% acizi grași Omega 6 și 9, în timp ce somnul de Dunăre are 15%. Iar beneficiile surprinzătoare ale acestui tip de porc nu se rezumă doar la atât!

„Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon. Slănina de mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6 iar somon pentru că parte din acizii grași omega 6 și omega 9 se regăsesc de asemenea și ei într-o concentrație destul de mare”, a explicat Nicoleta Hădrăugă, de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara, conform observatornews.ro.

Are un preț extrem de ridicat

Însă, din cauza rarității sale, acest porc se vinde la un preț destul de piperat. Practic, cei care își doresc să se bucure de gustul și textura unică a Mangaliței, dar și de beneficiile pentru sănătate pe care ale, trebuie să scoată din buzunar chiar și 120 de lei pentru un kilogram de pulpă.

Însă, dacă putem cheltui o asemenea sumă, atunci merită să încercăm să folosim această carne gustoasă!

Mai multe