Fetița de cinci ani, cu hepatită severă, a murit

18 mai 2022 18:02   Național
Ultima actualizare:

Micuța a fost operată după ce a fost diagnosticată cu hepatită severă, denumită și boala Wilson, o afecțiune genetică rară. Pacienta ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență.

Organul necesar a venit de la un adolescent de 17 ani, aflat în moarte cerebrală. Părinții adolescentului au acceptat ca fetița bolnavă să primească o parte din ficatul copilului lor. Potrivit specialiștilor de la Fundeni, ficatul a fost împărțit în două: lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.

Citește și: Simptomele de hepatită severă la copii care nu ar trebui să fie ignorate 

„Fetiţa care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20.40, în urma complicaţiilor postoperatorii apărute in ultimele zile”, a transmis Institutul Fundeni, printr-un comunicat.

La începutul acestei săptămâni, medicii au anunţat că, după o perioadă cu evoluţie favorabilă, starea clinică a micuței diagnosticate cu hepatită severă s-a deteriorat. 

Pentru a încerca rezolvarea problemelor apărute, s-a decis efectuarea de urgență a unei operații.

Intervenţia chirurgicală a fost necesară deoarece au fost constatate „complicaţii ale anastomozei biliare, care au fost corectate”, după cum au anunțat reprezentanții Institutului Fundeni.

Vezi și: Cum a debutat boala în cazul fetiței cu hepatită severă 

Evoluția ulterioară a stării de sănătate a fost nesatisfăcătoare, iar reprezentanţii Institutului Fundeni au transmis că starea copilei s-a menținut critică, necesitând în continuare măsuri susţinute de terapie intensivă. Din păcate, fetița n-a mai rezistat și a murit. 

Simptomele hepatitei severe de origine necunoscută 

Medicul Alexandru Rafila a menționat care sunt simptomele cărora părinții trebuie să acorde deosebită atenție: disconfortul digestiv intens, îngălbenirea tegumentelor, prezența scaunelor foarte deschise la culoare și a urinii închise ca nuanță. Dacă cel mic prezintă aceste simptome, părinții ar trebui să se prezinte la medicul pediatru. În plus este esențială respectarea normelor de igienă și recomandată spălarea riguroasă a fructelor și legumelor.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe