Fondurile de pensii private din România au crescut! Care este diferența față de aceeași perioadă a anului trecut
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 149,95 miliarde lei la finalul lunii septembrie, în creştere cu 28% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Ce se arată în raport
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,4%)", se arată în raport. Valoarea contribuţiilor virate în luna septembrie a fost de 63,37 milioane lei, în timp ce contribuţia medie a fost 163 lei.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,69 miliarde de lei, respectiv 66,6%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,39 miliarde de lei (25,2%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 197,97 milioane de lei, respectiv 3,6% din totalul activelor.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 793.186 de participanţi în luna septembrie 2024. Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.
Contribuția la un fond de pensii facultative
Contribuțiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform schemei de pensii facultative și pot fi plătite de angajator, angajat sau de ambele părți.
Suma contribuțiilor la fondurile de pensii facultative, este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro, într-un an fiscal și în limita de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă.
Pentru angajator, suma plătită de acesta este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 400 euro, într-un an fiscal și în limita de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă.