Furtuna Isha lovește România. Zonele unde va ninge puternic în următoarele zile

22 ianuarie 2024 7:16   Național

România traversează cel mai friguros moment al acestui an, confruntându-se cu temperaturi extrem de scăzute. În cursul nopții trecute, mercurul termometrelor a scăzut până la -18 grade Celsius în regiunile montane.

De asemenea, țara noastră este afectată de furtuna Isha, un fenomen meteorologic care a provocat distrugeri considerabile în partea de nord și vest a Europei.

Meteorologii avertizează că temperaturile vor rămâne sub pragul de îngheț până cel puțin miercuri. După această perioadă, se preconizează o ușoară creștere a temperaturilor, însă aceasta nu va elimina riscul de precipitații.

În capitala țării, București, s-au înregistrat -6 grade Celsius, în timp ce în orașul Brașov temperaturile au ajuns la -18 grade Celsius. Formarea gheții pe carosabil a reprezentat un pericol major pentru conducătorii auto.

Meteorologii prognozează că valul de frig va persista și în zilele următoare 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a declarat la Antena 3 CNN că, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare. Aceasta va fi prezentă inițial în regiunile intracarpatice și montane, urmând să se extindă și în sud-estul și estul României.

În mijlocul săptămânii, temperaturile vor începe să crească, deși nu semnificativ, devenind pozitive pe timpul zilei și crescând și pe parcursul nopților.

„Vom avea predominant ninsori, dar și în zona montană înaltă, în toate masivele, unde, dacă la început vorbim de ninsori, la mijlocul acestei săptămâni, după episodul de ger, pentru că temperaturile vor mai crește, nu simțitor, dar vor deveni în general pozitive ziua, și chiar și minimele, pe parcursul nopților, vor mai crește, aceste ninsori, care la început vor predomina în regiunile intracarpatice și în zonele de munte, vor traversa și partea de sud-est și est a României”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Antena 3 CNN

Furtuna Isha, care a lovit România, a provocat deja condiții meteorologice extreme în nordul și vestul Europei, incluzând avertizări de tip cod roșu.

Directorul ANM a adăugat că la mijlocul acestei săptămâni, vitezele vântului în zonele montane ale României vor depăși 60-80 km/h, iar în zonele de relief mai joase, vitezele vor atinge 40-50 km/h. Aceste condiții, combinate cu temperaturile predominant negative, vor intensifica senzația de frig.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Privind prognoza pe termen mediu, Administrația Națională de Meteorologie a publicat o prognoză pentru patru săptămâni, indicând că temperaturile din România vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, cel puțin până la mijlocul lunii februarie.

În săptămâna 22.01.2024 - 29.01.2024, se așteaptă ca temperaturile să fie mai ridicate decât media specifică acestei perioade în cea mai mare parte a țării, cu abateri termice pozitive mai accentuate în extremitatea de nord-est. Cantitățile de precipitații vor fi în general peste normal în nordul țării, normale în regiunile centrale și sub normal, mai ales în sud.

Pentru săptămâna 29.01.2024 - 05.02.2024, temperaturile medii vor fi ușor peste normal în majoritatea regiunilor, în special în sud-vest și nord-est. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare pe întreg teritoriul, mai ales în sud-vest.

În săptămâna 05.02.2024 - 12.02.2024, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât normal în regiunile sud-vestice, nord-estice și local în centrul și nord-vestul țării, iar în rest se vor situa în apropierea normalelor. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în sud și sud-est, și apropiat de normal în celelalte regiuni.

În final, pentru săptămâna 12.02.2024 - 19.02.2024, temperaturile se vor menține apropiate de valorile normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în sud-vest și nord-est. Cantitățile de precipitații vor fi, în general, normale pe întreg teritoriul României.

Mai multe