Grijă mare, înainte de vacanță! Unde se stă la coadă pentru ieșirea din țară

21 iunie 2022 7:26   Național
Ultima actualizare:

Concediul de vară este aproape, dar plecarea ar putea fi mai anevoioasă decât am fi crezut. 

Românii care au „fugit”, deja, în vacanță au avut surprize neplăcute în anumite puncte vamale de trecere a frontierei, din cauza aglomerației.

Resursa umană insuficientă, din punctele de trecere a frontierei, și numărul mare de turiști au fost ingredientele care au determinat formarea unor cozi interminabile.

Vacanță începută cu stres

Astfel, unii dintre români au mers în vacanță și au dat de stres, încă de la plecare!

Adevărul a realizat o listă a celor mai aglomerate puncte de trecere a frontierei românești, așa că turiștii se pot documenta din timp pentru a evita cozile sau pentru a scurta timpul de așteptare.

Cei care pleacă în vacanță spre Grecia, cu mașina, trebuie să ia în calcul că după Vama Giurgiu-Ruse există lucrări de întreținere la podul de peste Dunăre. Acest pod a pus mereu probleme șoferilor, bătrâna construcție botezată de comuniști „Podul prieteniei”, având câte o bandă pe sens și un asfalt de calitate îndoielnică.

Citește și: Cele mai periculoase locuri de scăldat în Marea Neagră

Carosabilul este fie plin de gropi, fie există denivelări care pot „fura” șoferii, pe un traseu îngust, intens circulat.

Există câteva rute ocolitoare, cum ar fi Calafat-Vidin, Bechet, Turnu Măgurele, Ostrov-Silistra sau Vama Veche. 

Alt punct de trecere al frontierei „sufocat” este vama Makaza. Șoferii plecați în vacanță au raportat că aici se poate ajuge ca jumătate de kilometru să fie parcurs și într-o jumătate de oră, cozile fiind de kilometri buni.

La punctul de intrare în Grecia,  Kulata - Promachonas, unii români au așteptat și cinci ore pentru a trece de vamă.

Acces întârziat în Grecia

O soluție utilă șoferilor care sunt în vacanță rămân aplicațiile telefonului mobil care centralizează rapoartele trimise de alți șoferi, tip Waze sau Hărți Google. Aceste aplicații permit configurarea traseelor, cu rute ocolitoare, sau la orele în care, în medie, este înregistrat un trafic rutier lejer.

Nici turiștii care aleg transporturile aeriene nu sunt mai feriți de timpul pierdut. Avionul îi duce pe aceștia mai repede la destinație, dar până la avion, fiecare turist trebuie să treacă de check-in sau de controalele vamale.

Aeroportul „Henri Coandă”, care deservește Capitala și județele din proximitate, devine din ce în ce mai aglomerat.

Citește și: Atenție la una dintre cele mai vechi țepe date pe Litoral de comercianți

Autoritățile solicită pasagerilor să ajungă la Otopeni cu două ore și jumătate sau trei mai devreme față de ora programată a zborului pentru a trece de formalitățile vamale. De altfel, acesta poate fi timpul petrecut de pasageri, din momentul în care au intrat în aeroport până la decolarea spre destinația de vacanță.

Aglomerație în aeroportul Otopeni

Companiile aeriene au disponibilizat personal, iar traficul a crescut destul de brusc în luna mai 2022. Faţă de mai 2021, traficul e de trei ori mai mare în România, şi la fel în Europa. Oamenii trebuie să se informeze la companiile aeriene, legat de charterele turistice.

Cu o zi înainte, să verifice din nou ora şi zborul. Ar trebui să fie cu trei ore înainte în aeroport, ca să reuşească să treacă de check-in şi de toate procedurile”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor, conform Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe