Cele mai periculoase locuri de scăldat în Marea Neagră

Ultima actualizare:

Un adevărat „magnet” pentru turiști și simbol al vacanței de vară, apa mării ascunde niște pericole teribile, care pot fi evitate foarte ușor, din fericire.

Din punctul meu de vedere, apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. În momentul în care ai intrat în apă, este un mediu periculos”, a explicat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa pentru Adevărul.

Nu ignorați indicațiile salvamarilor și balizajul 

Indicațiile salvamarilor și semnalizările specifice ale acestora, avertismentele sonore, culoarea steagurilor instalate pe plajă și limitele marcate prin geamanduri sunt detaliile de care dacă ținem cont, vom rămâne cu amintirea unei vacanțe frumoase.

Pe litoralul românesc există mai multe locuri unde marea poate să pară calmă, apa mică, mrea ascunzând, din păcate, o serie de pericole majore.

Citește și: Primul caz de înec din această vară pe litoral. Ce se știe despre tragedie

În Mangalia, de exemplu, între digul de nord și cel de sud este zona cu cel mai ridicat grad de periculozitate. 

Când începe să huruie marea e jale. Se aude un sunet sinistru şi toată lumea spune că marea cere un om. Atunci nu există să nu se întâmple o nenorocire. Huruitul acesta se aude întotdeauna în august – septembrie. Sunt patru furtuni vara, de intensitate foarte mare”, a spus Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, pentru Adevărul.

Zona Neptun - Olimp este periculoasă din cauza curenților marini ce-i pot păcăli pe turiști. La Olimp, trebuie atenție sporită în zona Alpin-Davos şi în zona 2, de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza. În Neptun, „la Steaguri”, turiștii pot fi surprinși de modificarea bruscă a reliefului, aici apărând celebrele gropi din apă, create de curenții marini.

Pericolele celor mai populare locuri, de pe Litoral

În Jupiter, anul trecut, turiștii riscau să se lovească de pietrele apărute pe fundul mării. În 2022, acestea ar fi fost acoperite în mod natural cu nisip, dar turiștii trebuie să fie cu băgare de seamă pentru a evita accidentele.

În Costinești, în vecinătatea digurilor și în zona restaurantului Marea Neagră există o limbă de nisip. Locul este o veritabilă capcană de pe litoral, mulți turiști considerând că apa este mică și că sunt în siguranță. În jurul acestui banc ridicat se formează curenți puternici care îi trag pe oameni spre apa adâncă.

Nu-i ca la un lac sau piscină să stai să vezi apa şi să mergi prin ea. Curentul te trage”, a explica fenomenul Serafim Nicolae, coordonatorul salvamarilor din Costineşti, pentru Adevărul.

Citește și: Atenție la una dintre cele mai vechi țepe date pe Litoral de comercianți

În Eforie Nord, zonele periculoase sunt chiar unele dintre cele mai populare, Belona-Port, la sud de Belona, zona pentru nudism cunoscută drept Roxy, debarcader și în vecinătatea Acapulco.

Totul este semnalizat, balizat. Dar lumea nu ţine cont. În unele locuri sunt pietre sub apă, foste diguri. Oamenii trec de balize, se duc acolo şi sar în cap exact pe aceste pietre. Mulţi habar nu au ce înseamnă steagurile”, a explicat Gheorghe Vătămănescu, şeful serviciului Salvamar, pentru Adevărul.

Obiectele gonflabile sunt cele mai periculoase, în ciuda sentimentului de siguranță simțit, indiferent de zona de litoral în care merg turiștii. O saltea sau o minge umflată se pot transforma într-un pericol mortal, din cauza curenților.

Pericolul obiectelor gonflabile

Te trag în larg şi nu te mai scoate nimeni de acolo. În urmă cu o săptămână, un copil de şase ani a fost dus în larg chiar de lângă mama sa, la 300 de metri de geamandură. Salvamarii au reuşit să-l aducă în siguranţă la mal. Nici măcar un mulţumesc nu le-au zis. La fel au păţit şi doi soţi din Iaşi, în zona Mangalia.

Citește și: Ce salarii se oferă pe litoral? Cât câștigă un bucătar, un ospătar sau o cameristă

De mult nu am avut curenţi aşa puternici în Marea Neagră. Materialele gonflabile sunt numai şi numai pentru piscine şi, poate, pentru lacuri, dar nu pentru Marea Neagră. Curenţii de aici nu te iartă”, a povestit Vasile Borteş, pentru Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net