HARTĂ. Cod galben de caniculă valabil în jumătate din județe. Cum va fi vremea la București

1 septembrie 2024 9:15   Național

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare privind temperaturile deosebit de ridicate ce vor fi înregistrate duminică și luni, însoțite de valuri de căldură și un disconfort termic accentuat în mai multe regiuni ale țării.

Astfel, a fost instituit un cod galben pentru județele din Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, jumătatea de vest a Olteniei și nord-estul Moldovei, unde se estimează valori termice cu 7-10 grade peste mediile multianuale pentru începutul lunii septembrie.

În aceste zone, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 32 și 35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) este posibil să atingă sau chiar să depășească pragul critic de 80 de unități, ceea ce va genera o stare de disconfort termic ridicat.

Cum este vremea în Capitală

Pentru municipiul București, prognoza meteo indică o vreme călduroasă începând de duminică până luni, la ora 09:00. Cerul va fi temporar noros, cu posibilitatea apariției unor averse slabe, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperaturile maxime vor ajunge la 30-31 de grade Celsius, în timp ce valorile minime se vor situa între 16 și 18 grade Celsius. De asemenea, vremea călduroasă va persista până luni dimineața, cu cer variabil pe parcursul zilei și senin pe timpul nopții.

Maxima termică va crește la 32-33 de grade Celsius, iar minima va fi între 16 și 19 grade Celsius, conform informațiilor oferite de ANM.

Prognoza meteo în prima săptămână de toamnă

Vremea va fi călduroasă în prima săptămână de toamnă, cu temperaturi de până la 34 de grade în majoritatea orașelor și maxime de 31 de grade pe litoral. Temperaturile medii vor depăși valorile specifice perioadei 2-8 septembrie, iar ploile vor fi rare și sub formă de averse scurte.

În Banat, Crișana, Muntenia, Transilvania, Maramureș, Moldova, Oltenia și Dobrogea, maximele se vor situa între 28 și 34 de grade, cu minime nocturne între 12 și 20 de grade. La mare, vremea va fi bună, cu maxime de 30-31 de grade. La munte, maximele vor fi de 19-20 de grade, iar minimele între 10-12 grade, cu averse locale pe 2 și 3 septembrie.

În București, temperaturile vor fi de 32-33 de grade ziua și 17-18 grade noaptea, iar în alte orașe mari maximele vor varia între 27 și 34 de grade.

Mai multe