Închisoarea Doftana se transformă în hotel de lux
Ruinele închisorii-muzeu Doftana, unde au fost închişi lideri comunişti, între care Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gh. Dej, dar şi legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu, au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, informează adevarul.ro. Acesta vrea să facă aici un complex turistic atipic!
Omul de afaceri libanez Mohammad Murad îşi extinde afacerile în turism. El a câştigat licitaţia pentru ruinele închisorii-muzeu Doftana, organizată la începutul săptămânii trecute de primăria comunei Telega, descalificând alţi doi competitori, o societate din Mangalia şi o persoană fizică din Prahova, conform unor surse citate de adevarul.ro.
Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Dofana va intra într-un proces de reabilitare şi ulterior în circuit turistic. Se va păstra totuşi o parte din clădire cu destinaţia de muzeu.
Citeşte şi: Descoperire tulburătoare! Ce conține mesajul scris de deţinuţi, în zidurile Cazinoului din Constanța
“Mohammad Murad a câştigat licitaţa pentru că a oferit 110.000 de lei pe an redevenţă. În oferta pe care a făcut-o investeşte 10 milioane de euro în reabilitarea muzeului şi 15 milioane de euro ce-şi face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, după ce semnezi contractul, în acord cu Ministerul Culturii va face un proiect. Omul este interesat şi sper să facă treabă bună. Este o veste foarte bună pentru noi pentru că oferă şansa să se dezvolte comuna”, a declarat, pentru ziarul ”Adevărul”, Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, proprietarul Penitenciarului Doftana.
Liderii comunişti, închişi la Doftana
Istoria penitenciarului Doftana începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind dat în folosinţă în 1895. Aici au fost încarceraţi liderii comunişti, printre care s-a aflat inclusiv Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, Emil Bodnăraş, dar şi legionarii Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima.
Clădirea a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiinţat atunci, fiind transformat în muzeu, care a funcţionat până la începutul anilor 90.
În 2011, închisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafaţă totală de aproape 11 hectare, a fost trecută din domeniul public în cel privat al localităţii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluată de specialişti la peste 1,2 milioane de euro. Clădirea a fost scoasă la licitaţie în repetate rânduri, dar nimeni nu a fost interesat să investească aici până acum.
Închisoarea este, în prezent, o ruină
Clădirea închisorii comuniste este, în prezent, o ruină. Acoperişul este total prăbuşit, iar din interior s-a furat cam tot ce se putea, de la fier vechi până la materiale de construcţii. În picioare au rămas doar pereţii, care sunt susţinuţi de vechile scări metalice.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!