Istoria incredibilă a steagului românesc. Care este semnificația culorilor roșu, galben și albastru de pe drapelul nostru

8 octombrie 2024 11:42   Național

Este un simbol atât de comun pentru noi, încât deja a devenit o parte naturală a mediului din jurul nostru. Dar dezavantajul unei astfel de popularități înseamnă că mulți dintre noi nu ne mai punem întrebări destul de simple, despre semnificația lui. Mai precis, este vorba despre steagul României și culorile sale, care au o semnificație cu totul aparte.

Probabil că mulți dintre noi vedem steagul României aproape zilnic, în diverse locuri din oraș, sau poate chiar și la locul de muncă. Fiind un simbol național atât de comun, cei mai mulți dintre noi nu ne mai punem întrebări despre semnficiația lui, deoarece nici nu ne mai putem gândi la o situație în care pe steagul nostru ar apărea alte culori.

Însă, de ce s-a ajuns la faimosul tricolor? Roșu, galben și albastru sunt culori ce au un simbolism puternic pentru poporul nostru, iar istoria acestui steag este una mult mai îndelungată decât am bănui.

Ce semnifică culorile de pe steagul României

Atunci când semnificația steagului ne este explicată pentru prima oară, ni se spune că albastrul reprezintă libertatea, fiind și culoarea cerului. Galbenul ar semnifica dreptatea, fiind și culoarea ogoarelor. Iar roșul, culoarea sângelui, ar simboliza frăția.

Dar nu mulți români mai știu astăzi că aceste culori apar și în documente emise de Mihai Viteazul, cu secole în urmă. În plus, muzeograful Şerban Constantinescu a explicat că aceste trei culori apar și pe țesături populare din toate reigunile țării.

Istoria fascinantă a steagului românesc

Chiar și în secolul 6 d. Hr., aceste culori ar fi fost populare printre strămoșii noștri. Împăratul bizantin Iustinian are fi fondat două cetăți dunărene, Recidava și Litterata, locuite de descendenți ai dacilor ce aveau un stindard de luptă în aceste culori.

Mult mai târziu, în 1185, frații vlahi Petru, Asan și Caloian au condus o armată împotriva bizantinilor, fluturând în luptă dragonul-lup, stindardul de luptă al dacilor, alături de cele trei culori.

Iar peste alte secole, Petrache Poenaru creează steagul modern românesc, pentru armata revoluționară a lui Tudor Vladimirescu.

Mai multe