Klaus Iohannis, anunț important! Cât ar trebui să crească pensiile și salariile

20 octombrie 2022 17:26   Național
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că procentul de 11% pentru creșterea pensiilor, vehiculat de premierul Ciucă, n-ar fi suficient. Întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, șeful statului a spus că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%, informează news.ro.

Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.

Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că și acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.

Klaus Iohannis: „Trebuie atenţie sporită, specială pentru cei cu pensii mici”

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat tot felul de propuneri 10%, 11%, dar haideţi să vedem contextul mai larg. Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil, ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată.

Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia.

Încă un aspect pe care eu îl consider esenţial - trebuie atenţie sporită, specială pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Aceeași părere are șeful statului și despre mărirea salariilor: „În ceea ce priveşte creşterea salariilor, m-am exprimat în repetate rânduri, cred că şi salariile trebuie să fie într-un fel rezonabil corelate cu inflaţia. Dacă nu există creşteri de pensii şi salarii, înseamnă că de fapt populaţia plăteşte preţul crizelor şi acest lucru mie nu mi se pare corect”, a conchis Iohannis.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe