La ce trebuie să fie atenți cei care cumpără bilete de avion de la comercianții cu sediul în afara UE. Sfaturile directorului ANPC

17 septembrie 2024 7:07   Național
Ultima actualizare:

Paul Anghel, director general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a publicat recent un mesaj pe rețelele de socializare prin care oferă o serie de recomandări esențiale celor care călătoresc cu avionul, subliniind importanța achiziționării biletelor din surse sigure, precum site-urile oficiale ale companiilor aeriene.

Paul Anghel, director general ANPC, a subliniat importanța achiziționării biletelor de avion direct de la companiile aeriene sau de la agențiile de turism licențiate. De asemenea, a precizat că aceștia beneficiază de protecție sporită în cazul în care drepturile lor nu sunt respectate.

„Achiziționați bilete de pe site-ul oficial al transportatorului aerian sau de la agenții de turism, în situația în care drepturile dumneavoastră nu sunt respectate aveți posibilitatea să vă adresați direct acestuia sau acestora.

În situația în care sunteți un pasager de transport aerian cu drepturile afectate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor, în cazul:

- refuzului la îmbarcare,

- anulării cu mai puțîn de 14 zile înainte zbor, sau

- în cazul întârzierii prelungite a zborurilor (o întârziere de cel puțîn trei ore la sosire).

„Atenție la comercianții și piețele online care nu au sediul în Uniunea Europeană!”

Aveți dreptul să primiți compensații din partea transportatorului aerian doar dacă solicitați acest drept în scris (conform politicii operatorilor economici) acestuia și/sau dacă depuneți o reclamație la ANPC - Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Centrul European al Consumatorilor Romania - ECC Romania”, a explicat Paul Anghel, pe Facebook.

Citește continuarea pe adevarul.ro.

De asemenea, directorul general al ANPC a atras atenția asupra riscurilor la care se supun pasagerii care achiziționează bilete de avion de pe site-uri operate de comercianți care nu au sediul în Uniunea Europeană.

Mai multe