Libere legale în 2023. Ce s-a schimbat în codul muncii
Vrei să știi câte libere legale vei avea în 2023? Vești bune pentru angajații de la stat, căci aceștia se vor bucura de trei noi zile libere anul viitor, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului. Acestea sunt menite să creeze niște „punți” între liberele deja stabilite și weekend. Așadar, românii se vor bucura din plin și de minivacanțe anul viitor.
Autoritățile le-au dat anul acesta o veste bună bugetarilor. Zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 ar putea să fie transformate în libere legale pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. Astfel, aceste trei zile libere ar putea fi adăugate celor 15 libere deja stabilite pentru zilele în care sunt sărbători legale.
Citește și: Parisul e passé! Cele mai frumoase destinații de vacanță din Franța
Libere legale în 2023. Ce s-a schimbat în codul muncii
Această măsură, menționată anterior, este menită să creeze niște legături între weekend și Ziua Principatelor Române, Adormirea Maicii Domnului și Ziua Copilului. Ziua de 23 ianuarie pică luni, ziua de 2 iunie pică vineri, în timp ce 14 august pică luni.
„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se menționează în nota de fundamentare a acestui proiect.
Există totuși și o categorie de bugetari care nu vor beneficia de aceste zile și anume cei care au un loc de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, fie din cauza procesului de producție, fie din cauza specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, care trebuie să fie acordat în următoarele 30 de zile de la data în care a fost ziua liberă legală.
„Zile libere nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese”, se mai arată în proiect.
Citește și: Mai multe zile libere pentru angajați! În ce condiții ai putea beneficia de ele
Zilele libere din 2023
În anul 2023, 12 din cele 15 zile libere legale stabilite oficial până în acest moment vor pica în timpul săptămânii.
- Anul Nou: 1 și 2 ianuarie – duminică și luni
- Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie- marți
- Vinerea Mare: 14 aprilie – vineri
- Paștele ortodox: 16 și 17 aprilie- duminică și luni
- Ziua Muncii: 1 mai – luni
- Ziua Copilului: 1 iunie – joi
- Rusalii: 4 și 5 iunie – duminică și luni
- Adormirea Maicii Domnului: 15 august – marți
- Sfântul Andrei: 30 noiembrie – joi
- Ziua Națională a României: 1 decembrie – vineri
- Crăciunul: 25 și 26 decembrie – luni și marți
Vezi și: Zilele libere la care s-ar putea să nu fi știut că ai dreptul, de la locul de muncă
Însă, numărul de zile libere legale ar putea crește și mai mult. Asta deoarece există și un proiect de lege în care se cere ca zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) să fie declarate în mod oficial drept zile nelucrătoare. Rămâne însă de văzut, câte zile libere legale vor fi în 2023 în cele din urmă, în afară de cele 15 deja stabilite conform legii.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!