Lovitură uriașă, de la 1 aprilie! Peste 500.000 de români vor plăti rate mai mari. Despre cine este vorba

31 martie 2023 12:29   Național

Românii sunt tot mai îngroziți de veștile Băncii Naționale. Indicele IRCC se majorează, din nou, iar ratele românilor vor crește și ele, însă nu pentru toți. Este vorba despre cei care au împrumuturi în lei luate după 2019. La fel şi pentru cei care şi-au trecut creditele la acest indice după explozia ROBOR de anul trecut. 

Cu cât a urcat IRCC-ul

IRCC, dobânda de referinţă pentru credite noi, a urcat la 5,98%, de la 5,71%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, marcând un avans de 0,27 puncte procentuale în T4/2022 faţă de T3/2022. Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care.

Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor. IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine situaţiile de pe piaţa bancară. 

 Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 6,85% pe an, de la 6,84% pe an, joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Calcul creștere rate

La un calcul simplu, vedem că pentru un credit ipotecar normal, de 250.000 lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata a crescut cu aproape 800 de lei în ultimul an. 

Românii se plâng din cauza ratelor ridicate și spun că nu mai pot să facă față. Mulți renunță să cumpere cele de zi cu zi, doar pentru a putea să își achite dările către bănci, avertizează specialiștii. 

Mai multe