Vești proaste pentru toți românii. Ce se întâmplă cu ratele bancare

Cei care doresc o casă trebuie să dispună de venituri mai mari cu peste 65% faţă de 2022, pentru a cumpăra locuinţa cu un avans de 5% prin Noua Casă. Iar cei care au deja un credit se roagă la Dumnezeu pentru a mai putea achita încă o rată!

Piaţa imobiliară, lovită de criză. Dobânzi mari, vânzări puţine
Piaţa imobiliară, lovită de criză. Dobânzi mari, vânzări puţine

Tot mai puţini îndeplinesc condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung, situaţie care are impact asupra pieţei imobiliare, unde preţurile au crescut în ultimul an, însă cumpărătorii sunt tot mai puţini. Dobânzile în creştere, costul vieţii tot mai ridicat, dar şi scumpirea apartamentelor care a dus la un avans mai mare cerut de bănci, au făcut ca planul cumpărării unei locuinţe să fie dat peste cap pentru mulţi români.

„Cam toate băncile caută acum profile premium, cu venituri de peste 7.000 de lei, pentru a se încadra la nişte dobânzi preferenţiale (pentru a putea negocia dobânzile). S-a pus accent foarte mult pe zona de IT, pentru că acolo sunt venituri mari, şi implicit şi PFA-uri”, a declarat pentru Click! Andrei Geamănă, administrator de credite.

Citește și - Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Acesta a făcut un calcul pentru a ne demonstra cât de mult au crescut ratele românilor. De exemplu, pentru un împrumut de 80.000 euro (400.000 lei), luat pe 30 de ani, o persoană plăteşte în plus în ianuarie 2023, faţă de ianuarie 2022, aproape 1.400 de lei.

„E o diferenţă mare, însă nu cred că putem vorbi despre frică, doar de o prudenţă mai mare din partea consumatorului în privinţa ofertei de creditare. În momentul de faţă, ar fi indicat să ne uităm către o dobândă fixă care ne-ar permite valoarea ratei din prezent şi ne protejează de viitoarele majorări ale IRCC-ului”, spune Andrei Geamănă.

Irina Chiţu: "Dobânzile mari au dus la ­încetinirea vânzărilor de locuinţe cu credit"
Irina Chiţu: "Dobânzile mari au dus la ­încetinirea vânzărilor de locuinţe cu credit"

Dobânzile ridicate pun frână vânzărilor de locuinţe, explică pentru Click! şi Irina Chiţu, analist financiar.

„Dacă vorbim despre dobânzi, fiind atât de ridicate, ele au dus la încetinirea vânzărilor de locuinţe cu credit, în luna ianuarie. Unii s-au ­speriat de aceste creşteri şi sunt mai prudenţi. Alţii sunt în continuare interesaţi, însă mulţi au realizat că nu se mai încadrează la aceeaşi valoare de credit ca anul trecut. Pentru a-şi cumpăra aceeaşi locuinţă pe care, de exemplu, au văzut-o anul trecut, acum ar trebui să vină cu un avans mai mare. De aceea, mulţi aşteaptă ori să strângă acest avans ori speră să mai scadă preţul la locuinţe.”

Ce venituri îţi trebuie pentru un credit

Analistul financiar a declarat pentru Click! care e salariul pe care un român trebuie să îl aibă pentru a-şi putea face un credit.

„De exemplu, pentru o proprie­tate de 70.000 € la care adu­cea un avans de 5%, adică 3.500 €, pentru Noua Casă, pentru că a luat un credit pentru acea diferenţă, are nevoie de un salariu de aproximativ 5.300 de lei, faţă de anul trecut când se încadra cu un salariu de 3.200 de lei. Şi asta pentru că rata la acelaşi credit a devenit din 1.400 de lei anul trecut, aproape 2.400 lei, anul acesta. Aproape 1.000 lei în plus. Şi în funcţie de această rată mai mare se calculează gradul maxim de îndatorare care nu are voie să depăşească 45% din venit la Noua Casă”, a explicat Irina Chiţu. Şi criteriile pentru împrumuturi s-au schimbat. Băncile sunt mai riguroase acum.

Cât e preţul pe metrul pătrat

La o privire de ansamblu, putem observa că locuinţe până în 75.000 € găsim numai la periferii, cel puţin în Capitală.

„În Bucureşti, preţul mediu pe metrul pătrat e undeva la 1.700 € la locuinţele noi, 1.600 € la cele vechi. Aşa că, un apartament de 50 mp costă 80.000, 85.000 €. Preţurile au mai scăzut în anumite zone, mai ales la periferie sau unde nu e cererea aşa de mare, însă altele chiar au crescut, de exemplu, pentru locuinţele noi sau eficiente energetic. Sau situate într-o locaţie foarte bună, în centrul oraşelor mari. Şi apoi să nu uităm că 60% din tranzacţiile de pe piaţă, dintre tranzacţiile cu proprietăţi, sunt cu bani cash şi doar o treime cu credit. Încă nu se vede influenţa prea mare la reducerea creditării”, a concluzionat Irina Chiţu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net