#Coronavirus

Mărturiile impresionante a 5 medici, despre cei doi ani de pandemie

16 februarie 2022 14:54   Național
Ultima actualizare:

Dacă pentru tine acești doi ani de pandemie au însemnat restricții, izolare, vacanțe ratate și mici inconveniente legate de purtarea măștii, pentru medicii din spitalele COVID lucrurile s-au simțit cu totul altfel. Ei au văzut zilnic suferința, boala, moartea în cea mai dură și urâtă formă a lor. Iar dacă autoritățile deja vorbesc acum despre sfârșitul pandemiei și relaxarea măsurilor, pentru personalul medical coșmarul e departe de a se fi sfârșit.

DR. BEATRICE MAHLER: „ÎI VEZI PE COLEGI CU LACRIMI ÎN OCHI”

Nu e ușor să fii manager de spital în ani de pandemie. Dr. Beatrice Mahler de la Institutul „Marius Nasta” a trebuit să țină frâiele unuia dintre cele mai mari spitale COVID din Capitală. „Am fost nevoiți să revizuim circuite, proceduri interne, să achiziționăm în regim de urgență aparatură adaptată, să mobilizăm o resursă umană importantă... Am trecut prin multe greutăți, dar toate acestea ne-au unit ca echipă. Pe mine personal m-a solicitat enorm, a fost cea mai grea perioadă a vieții mele”.

Primul pacient COVID a fost internat aici la 1 aprilie 2020. Între timp, până azi, 3.446 de bucureșteni au ocupat câte un pat la Marius Nasta. Unii au plecat pe picioarele lor, alții, din păcate, nu. „Am înregistrat 544 de decese de COVID în total, de la debutul pandemiei. Pe lângă cei internați, alți sute de pacienți pe zi veneau pentru evaluări și consultații. Personalul e obosit, mulți acceptă cu greu că au nevoie la rândul lor de ajutor și refuză ședințele de psihoterapie. Am făcut sondaje și am văzut un nivel de burnout crescut la Terapie Intensivă. Îi vezi pe colegi cu lacrimi în ochi când vorbești cu ei, spun că se simt obosiți, neapreciați”, ne povestește dr. Beatrice Mahler.

Claudiu Teodorescu, medic DSP: „În doi ani mi-am luat 14 zile de concediu”

Claudiu Teodorescu, medic specialist igienă și coordonator șef DSP, are doar 30 de ani, dintre care ultimii doi petrecuți la actualul loc de muncă. Face anchete epidemiologice pe bandă rulantă și recunoaște că au fost doi ani încărcați. „Încep munca la 8.30 și mă prinde noaptea aici, uneori ajung acasă la 4 dimineața, doar cât să fac un duș și să apuc câteva ore de somn. Cum fac față? Încercând să mănânc sănătos, dar și cu multe cafele și energizante”. Își petrece inclusiv weekendurile la muncă, iar în ultimii doi ani și-a luat doar 14 zile de concediu. Viața personală a trecut pe planul doi. „Sper totuși să mai existe”, glumește el. „Am o relație de lungă durată și da, a fost greu la început, până s-a obișnuit cu ideea și a înțeles că asta mi-e meseria”, ne povestește Claudiu Teodorescu. În această perioadă, încărcarea e mare. Coordonează aproximativ 300 de medicii rezidenți și împreună fac câte 5.000 de anchete epidemiologice pe zi. Insuficient. „Am rămas puțin în urmă cu două zile, dar cazurile scad și lucrurile revin la normal!”, spune, optimist, medicul DSP.

Medicii de familie, sufocați de birocrație

Și viața medicilor de familie s-a schimbat enorm în acești doi ani de pandemie. Pe lângă consultațiile obișnuite pe care le făceau și înainte, acum mai au în plus multe alte sarcini: monitorizează pacienți COVID, dau scrisori și concedii medicale de izolare și de carantină, testează, vaccinează, fac fișe și scutiri pentru elevi, ba mai merg și în vizite la domiciliu. Dr. Ioana Stanciu-Lixandru, medic de familie în București, mărturisește că volumul de muncă i s-a triplat și cea mai obositoare e birocrația. „Sunt tot felul de protocoale de respectat, norme care se schimbă peste noapte, iar dacă faci vreo greșeală riști sancțiuni. Lucrez și până la 12 noaptea, în timpul meu liber, ca să termin de introdus în Corona Forms, să dau concediile, să trimit scrisori medicale către DSP, fișe de monitorizare. Mă simt epuizată, e un ritm infernal, nu am timp să beau o gură de apă”. Dar cel mai mult o doare aroganța pacienților, care parcă s-au înrăit, nu mai au răbdare, sunt mai agresivi, mai nervoși.

S-au triplat solicitările la Ambulanță

Niciodată nu am văzut atât de multe ambulanțe pe străzi ca în acești doi ani de pandemie. Pe lângă urgențele obișnuite, oamenii sună acum fie pentru testare COVID, fie pentru că se simt rău în urma infectării și au nevoie de ajutor. „Față de perioada dinainte de pandemie, numărul solicitărilor aproape s-a triplat. Ne-am descurcat detașând personal – medici rezidenți, echipaje ISU, am mai și angajat. Ne-am descurcat, cu toate că am avut și perioade în care am sistat concediile de odihnă pentru 2-3 luni pentru a face față numărului de solicitări. A fost și este un volum de muncă enorm, am ajuns cu toții la limita de jos a puterilor”, a declarat pentru Click! Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. În prezent, înregistrează, în medie, 2.700 de apeluri pe zi. 35% dintre ele sunt pentru cazuri COVID, restul pentru alte urgențe medicale.

Suplimentele alimentare, la mare căutare în farmacii

Farmaciștii au fost și ei în prima linie a luptei cu SARS-CoV-2. Pentru Cosmina Bengescu, managerul unei farmacii din București, pandemia a reprezentat o adevărată lecție de viață. „A fost o perioadă grea, aglomerată și riscantă în același timp, pentru că intrăm zilnic în contact cu persoane potențial infectate. Dar pentru mine a fost și o lecție de viață. M-a forțat să mă reorganizez pentru a evita contaminarea și a rămâne cu ușa farmaciei deschisă”. Povestește că a vândut un număr impresionant de măști, mănuși și soluții dezinfectante. La mare căutare au fost și suplimentele alimentare, medicația antivirală și testele COVID. „Sper ca această pandemie să ne fi făcut mai responsabili, mai atenți la sănătate și mai conștienți de necesitatea unui diagnostic corect. Automedicația e periculoasă”, atrage atenția Cosmina Bengescu.

Citește și mărturia cutremurătoare a unui medic de la Spitalul Universitar, care îngrijește pacienți COVID!

Poți urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe