Ministerul Educației, decizie controversată! Cum se vor recupera orele pierdute în timpul grevei din învățământ

14 iunie 2023 10:28   Național
Ultima actualizare:

Ministerul Educației a făcut un plan de recuperare a orelor care s-au „pierdut” în timpul grevei din învățământ, încheiată luni, care a durat trei săptămâni.

Așadar, potrivit Ministerului Educației, cele trei săptămâni de grevă, ar trebui recuperate în... trei zile. În unele unități de învățământ s-a stabilit deja și un orar: 25 de minute de predare, 5 minute de pauză.

Programul a fost făcut pentru acei profesori care vor să-și ia înapoi banii pierduți cât timp a fost grevă. Niciun cadru didactic sau non-didactic nu a fost plătit pentru zilele de protest. 

Totodată, Ministerul Educației vrea anul acesta să îi plătească mai bine pe cei care vor supraveghea și corecta lucrările la examenele naționale. Instituția a anunțat școlile că pot recupera măcar o parte din materia pierdută din perioada grevei.

25 de minute de curs, cinci de pauză

Astfel, în unele școli a fost stabilit ora de curs la 25 de minute și pauza la 5. Astfel, în programul 8.00 - 15.00, vor fi cam 14 ore de cursuri pentru elevi pe zi. Cadrele didactice ar urma să recupereze în acest mod cam 42 de ore, care vor fi plătite.

Mai mult, a fost comunicat că se poate recupera doar o săptămână din iunie din timpul grevei, nu și cea din mai. De asemenea, ministerul vrea să majoreze sumele pentru cadrele didactice supraveghetori sau care vor corecta lucrările la examenele naționale.

Cu alte cuvinte, la Evaluarea Națională 2023, vor primi 15 lei pentru o lucrare corectată, iar la Bacalaureat câte 18 lei. Sumele pentru asistenții supraveghetori la examene vor fi la Bacalaureat de 157 de lei pe zi, iar la Evaluarea Națională 145 lei pe zi.

„Exclus la Caragiale așa ceva!”

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L Caragiale din București, a declarat, potrivit digi24, că în unitatea de învățământ pe care o conduce nu se va întâmpla niciodată așa ceva pentru că materia ar fi atât de înghesuită încât elevii nu ar înțelege mai nimic din ce li se predă.

„Eu și colegii mei am luat decizia că noi nu vom recupera așa. Ora de 20 de minute e ca să ne întâlnim ca să ne vedem. Eu și colegii mei am luat decizia că în acest ritm nu putem vorbi de recuperare, nu o vom face, înseamnă să punem pe drumuri copiii, să îi ținem ore întregi la școală.

Recuperarea e o problemă serioasa, nu o facem pe repede înainte. Exclus la Caragiale așa ceva! Să venim acum cu această înghesuială de materie e absolut inutil”, a declarat Bodea.

Mai multe