Mugur Isărescu spune că băncile au sărit calul, în materie de creștere a ROBOR

9 august 2022 12:13   Național
Ultima actualizare:

Românii cu credite bancare trăiesc un veritabil coșmar, dacă datoriile lor sunt asociate ROBOR, indicele care a majorat valoarea ratelor într-un mod constant.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat marţi, 9 august că „băncile au sărit calul şi au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”, iar acest lucru a dus şi la creşterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând şi un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naţionale”.

ROBOR e influențat și de politicile BNR

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, printre care și politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Au suprareacţionat. A fost clară tendinţa băncilor şi a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR, citat de Adevărul.

Citește și: ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă

Celebrul indice ROBOR este rata la care o bancă este dispusă să împrumute altă băncă. Pentru că ROBOR asta înseamnă, de fapt, preţul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele.

ROBOR se traduce „Romanian Interbank Offer Rate”, adică „Rata de ofertă interbancară românească”.

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte ţări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicaţi care este situaţia urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu, conform Adevărul.

La finalul săptămânii trecute, BNR a majorat dobânda - cheie cu 75 de puncte, de la 4,75% la 5,50%, măsură care se va reflecta în noi creșteri ale ROBOR, mai precis, în noi majorări ale ratelor bancare.

Inflaţia ridicată rămâne un fenomen global. România nu este fruntaşă. Suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflaţiei în UE, de 9,6%. Dar mai important şi inflaţia cea mai scăzută din Europa depăşeşte 5%.

Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

În plus, un studiu arată că, din 60 de ţări, doar zero ţări mai au în acest moment o inflaţie mai mică de 2% sau egal cu 2%. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată”, a mai spus Mugur Isărescu, conform Adevărul

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe