O clădire emblematică din București va renaște din cenușă. E veche de peste 200 de ani și a ars complet în anul 1838

7 octombrie 2024 11:38   Național

O clădire din Capitală cu o mare însemnătate istorică urmează să fie consolidată. Este vorba despre „Hanul Roșu”, din Centrul Vechi, iar anunțul a fost făcut chiar de către Primarul general Nicușor Dan.

Primarul Nicușor Dan a vorbit pe pagina sa de Facebook despre lucrările de consolidare care urmează să fie efectuate la „Hanul Roșu”, din Centrul Vechi. Edilul a precizat că în timpul lucrărilor trecute, efectuate de către administrațiile precedente, nu au fost îndeajuns de eficiente.

„Vom consolida ”Hanul Roșu” din Centrul Vechi al Capitalei, o clădire de referință pentru istoria orașului, după ce vechile administrații, ca în multe alte cazuri, au făcut lucrări de mântuială”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Această clădire este veche de două secole, iar edilul a vorbit și despre evenimentele istorice importante la care „Hanul Roșu” a fost martor, de-a lungul timpului.

„Construcția veche de aproape 200 de ani, formată din subsol, parter, etaj și pod a suferit din cauza acțiunilor excepționale prin care a trecut de-a lungul timpului (incendiul din 1838, cutremurele din 1904, 1940, 1977 și 1990)”, a mai scris primarul general.

„Hanul Roșu” urmează să fie consolidat

În ciuda faptului că au mai fost efectuat lucrări la „Hanul Roșu” și în anul 2017, ele au fost numai la exterior, iar la acel moment nu a fost făcută și o expertiză care să respecte codurile de proiectare seismică, deși legea prevede acest lucru.

Din păcate, cercetarea tehnică efectuată asupra clădirii a tras mai multe semnale de alarmă, pentru autorități.

„Cercetarea tehnică efectuată la nivelul acestei clădiri a pus în evidență o serie de avarii și degradări, majoritatea fiind la interiorul construcției. În consecință sunt necesare atât refacerea expertizei tehnice, cât și consolidarea și renovarea clădirii”, spune edilul Capitalei.

Clădirea a ars complet în anul 1838

Această clădire emblematică pentru Capitală, cu o valoare istorică puternică, poate fi găsită chiar la intersecția străzilor Șelari, Smârdan și Franceză. Ea a aparținut soției logofătului Dinicu Golescu, Zoe. Însă, în anul 1838, hanul arde complet, iar Dimitrie Bola va fi cel care va reconstrui clădirea în stilul ei neogotic.

„În 1838 hanul a ars complet. Zoe Golescu a dat în arendă lui Dimitrie Bola parcela pe care fusese construită clădirea, iar acesta a fost cel care a reconstruit Hanul în stil neogotic”, mai scrie Primarul general.

Mai multe