Înșelătoria care lasă tot mai mulți români fără bani, pe card. Cum să eviți noua capcană care provoacă haos

Tehnologia modernă ne face viața, fără doar și poate, mai ușoară ca oricând. Dar, din păcate, ea oferă și multe oportunități hoților, care găsesc modalități din ce în ce mai complexe de a sparge conturile românilor și a le provoca pierderi.

Bărbatul a cerut ajutor pe Internet pentru a rezolva problema
Bărbatul a cerut ajutor pe Internet pentru a rezolva problema

Din păcate, un tânăr a avut parte recent de o experiență neplăcută, după ce a primit pe WhatsApp un mesaj aparent banal, pe care l-a și ignorat. Însă, acest mesaj a fost începutul unui lanț de probleme, care i-au provocat stres și pierderi tânărului.

„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj pe Whatsapp de la Bolt cu un cod de logare în aplicație. Evident l-am ignorat și mi-am văzut de zi. În 30 de minute am primit o notificare de la Auchan Cotroceni (thumbs up) că a mea comandă e pregătită de livrare. Intru să văd ce se întâmplă, 19 pachete de Sobranie Blue Collection către o adresa din Rahova.

Intru imediat în asistență, încerc să anulez comanda, nu se poate, fac tichet că mi-a fost spart contul, și aproape în același timp făptașul face și el tichet cu titlul «vreau să-mi închid contul». Practic eram amândoi logați pe cont fără nicio posibilitate de a-l da afară, de ce? Simplu”, a scris acesta pe rețeaua de socializare Reddit, potrivit adevarul.ro.

Tânărul nu a reușit să îl oprească pe hacker

Tânărul păgubit a mai explicat faptul că, după ce a intrat în cont cu numărul de telefon, a primit OTP pe WhatsApp, nu SMS obișnuit, ca înainte. Iar pentru că nu există parolă, el nu a putut să se deconecteze, însă nu înțelege cum a făcut hackerul rost de codul lui de pe WhatsApp.

„Interesant este că am sunat la Auchan și i-am rugat să nu dea comanda căci este o greșeală. Doamna m-a asigurat că rămâne acolo și că nu pleacă. Peste o oră văd că a mea comandă este în curs de livrare și o sun din nou pe doamna de la Auchan. Foarte speriată îmi spune că o colegă a dat comandă și nu are ce să facă.

Ce este și mai interesant e că atunci când sunam la curier din aplicație îmi răspundea un curier care nu avea nicio treaba cu comandă mea. Curierul pe care nu-l puteam contacta ajunge la adresa infractorului (incredibil, știu). Mă sună din nou doamna de la Auchan și-mi spune că a dat de curier și că l-a rugat să aducă comanda înapoi, să facă ea retur.

Problema mea e că idiotul (curierul) a dat comanda completă (evident nu a înmânat-o făptașului), de frică să nu-i scadă ratingul, iar acum stau într-un chat cu Alfred, botul de la Bolt și aștept să îmi rezolve cineva problema. O dimineață cel puțin interesantă”, a scris acesta, care a pierdut momentan 600 de lei și se întreabă ce să facă să rezolve această situație.

Ce sfaturi a primit din partea românilor

Postarea românului a atras imediat atenția Internauților, iar mai multe persoane au recunoscut că s-au confruntat cu situații similare în trecut. Iar unii români au încercat să ofere și sfaturi practice.

„Ce poti face acum: Închide cardul, schimbă parolele peste tot (inclusiv mail), baga 2fa, password manager (nu mai pune o parolă peste tot). Poți să începi în a verifica pe câte device-uri e conectat Whatsapp-ul în faza inițială și începe în a te deconecta de pe toate. Sfat pentru viitor: Încearca să îți creezi 2 carduri (unul primar unde ai banii, unul secundar - de regula virtual, pe care-l folosești la orice online). Acel card secundar e mai mereu gol, când ai nevoie îl alimentezi și după faci cumpărăturile instant”, scrie într-unul dintre comentarii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ceas rolex luna edgar mitchell profimedia jpg
romanca brooklyn 15042000 webp
image png
spices 1 jpg
Rembrandt van Rijn   Self Portrait jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
plante baie istock jpg
padure pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net