O monedă de aur va fi lansată în România de BNR! Momentul istoric important marcat de moneda aniversară
Anul acesta se vor împlini 80 de ani de la faimoasa operațiune Neptun, în cadrul căreia aurul României a fost ascuns într-o peșteră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a marca acest moment istoric, Banca Națională a României dorește să lanseze o monedă de aur!
Aurul țării noastre a fost ascuns, între 1944 și 1947, într-o peșteră din apropierea mânăstirii Tismana, din județul Gorj. În cei ani, nu mai puțin de 192 de tone de aur au fost depozitate în această zonă, fiind păzite de sute de soldați.
Iar pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la acest moment istoric tensionat din trecutul nostru, Banca Națională a României dorește lansarea unei monede speciale, de aur!
„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București la Tismana o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la Banca Națională, era pusă în pericol.”, a explicat, potrivit Antena 3 CNN, consilierul onorifc al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.
BNR dorește să lanseze o monedă de aur
La acest moment, nu se știe cum va arăta moneda de aur, însă există posibilitatea ca pe aceasta să apară chipul guvernatorului Constantin Angelescu, care a început operațiunile de pregătire și transport a tezaurului, cât și cel al guvernatorului Ion Lepădatu, care a definitivat operațiunea. „Pentru că se împlinesc 80 de ani, guvernatorul Băncii Naționale a decis să fie bătute monede care să fie reprezentative pentru istoria acestui moment”, mai spune Adrian Vasilescu.
Această decizie urmează să fie discutată în Consiliul de Aministrație, mai spune consilierul onorific. „Decizia va fi discutată în Consiliul de Administrație. Ceea ce pot eu să intuiesc acum. Cred că va fi guvernatorul Constantin Angelescu, care a început operațiunile de pregătire și de mutare aurului și guvernatorul Ion Lepădatu, care a definitivat și a organizat paza întregii activități de desfășurare de la Tismana. Eu astăzi nu fac decât o prezumție”, a precizat acesta.