Oradea, învăluit de nori de praf roșu. Fenomenul bizar de pe cer i-a speriat pe șoferi și localnici

23 august 2024 8:09   Național

Joi, 22 august 2024, pe cerul orașului Oradea au apărut nori de praf de culoare roșie. Fenomenul ciudat a stârnit panică printre localnici, dar și șoferi, care nu au mai putut să vadă drumul, șoseaua ce leagă centura Oradea de autostradă fiind afectată de norul de praf roșiatic. Care sunt explicațiile pentru fenomenul care s-a văzut pe o rază de câțiva kilometri.

Mai multe mesaje Ro-Alert au fost transmise în mai multe localități, inclusiv Oradea și Sântandrei, după ce un nor de praf roșu a apărut pe cerul orașului. Fenomenul rar, dar și bizar, a creat panică printre localnici, dar și șoferi, vizibilitatea acestora fiind redusă pe centura din partea de vest. Potrivit unor martori, totul a durat circa 15 minute, după care a început să plouă torențial, iar norul a dispărut.

Garda de Mediu a descoperit problema 

În scurt timp, Garda de Mediu a identificat sursa fenomenului ciudat. Cauza „problemei” apărute este o groapă cu deșeuri rămase de la producţia de vopseluri și lacuri de la o fostă fabrică ce se întinde pe 17 hectare. Vântul puternic a ridicat în aer particule fine de oxid de fier de pe acest teren, creând o imagine aproape apocaliptică. De asemenea, potrivit reprezentanților de la Garda de Mediu, acest fenomen nu ar fi avut loc dacă responsabilii societății ar fi udat terenul în mod frecvent. În trecut, fabrica a fost amendată pentru aceeași problemă care a rămas nerezolvată.

Această problemă nu este nouă. Am mai avut și în trecut astfel de situații. În ultimii ani, schimbările climatice au făcut ca zona respectivă..apa care era acolo a secat. Trebuia să îl ude (n.r. terenul). Am văzut o încercare de a realiza măsurile, însă acel furtun pe care l-am observat nu rezolvă problemele. Creează disconfort pentru toți. E periculos în măsura în care orice astfel de praf creează probleme”, a declarat Marius Orbai, jurist la Garda de Mediu, pentru antena3.ro.

Garda de Mediu va efectua un nou control la începutul săptămânii viitoare. În cazul în care neregulile nu vor fi rezolvare, fabrica riscă o nouă amendă substanțială de 100.000 de lei, similară cu sancțiunile anterioare.

Mai multe