Fenomen spectaculos pe cerul României: Perseidele 2024. Când vor putea fi observate cele mai multe stele căzătoare

În câteva zile, cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare va încânta privirile pasionaților de fenomene astronomice. Perseidele, unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori, denumite astfel după conselația Perseu, vor fi vizibile și pe cerul din România.

Noaptea în care pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare în România / foto: Pexels
Noaptea în care pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare în România / foto: Pexels

Perseidele reprezintă una dintre cele mai fascinante ploi de stele. În fiecare an, nopțile de vară ne oferă un spectacol ceresc unic, iar anul acesta, cerul va fi luminat în luna august. Acest fenomen va fi vizibil și în România.

Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente”, informează astro-urseanu.ro.

Care este cel mai bun moment pentru a observa ploaia de stele

Așa cum se întâmplă în fiecare an, activitatea Perseidelor începe în data de 17 iulie şi se va încheia la 24 august. În acest an, experții spun că apogeul va fi în noaptea de 11-12 august 2024, când vor putea fi văzuți până la 75 de meteoriți pe oră.

De asemenea, pentru cei care vor să admire spectacolul de pe cer, este recomandat să aleagă un loc cu aer curat și cât mai departe de lumina artificială din orașe. De asemenea, este esențial să permiteți ochilor să se adapteze la întuneric pentru o perioadă de aproximativ 20-30 de minute, fără a folosi telefonul mobil. Cu puțin noroc, puteți vedea zeci de stele căzătoare într-o singură noapte.

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa. Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi…nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului!

Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare.Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveți lumini împrejur, cu atât veți vedea mai mulți meteori. Dacă nici Luna nu se află pe ce, puteți observa în condiții ideale meteorii”, mai spun astronomii.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net