Adevărata poveste a Medusei, femeia „hidoasă” cu șerpi în loc de păr a cărei privire putea transforma pe oricine în stană de piatră
Cine nu a auzit vreodată de Medusa, femeia cu părul din șerpi, simbolul furiei femeilor, a cărei privire putea transforma pe oricine în stană de piatră? Povestea ei este cunoscută pe scară largă în mitologia greacă, fiind, de altfel, considerată cel mai ghinionist personaj mitologic. În realitate, Medusa era o frumoasă muritoare care a atras mânia zeiței Atena și o victimă a violului care a fost transformată într-un monstru.
Spre deosebire de alte personaje din mitologia greacă, majoritatea am auzit de Medusa - una dintre cele trei Gorgone, fiicele lui Phorcys și Ceto, surori cu Graeae, Echidna și Ladon, toate fiare înspăimântătoare și înfricoșătoare - dar nu știm mai nimic despre povestea ei. Cu toții știm doar că era o femeie „hidoasă”, cu șerpi în cap, privire criminală și sete de a ucide. De fapt, Medusa a fost o frumoasă muritoare, singura de altfel dintre surorile Gorgone, a cărei frumusețe l-a atras pe Poseidon, zeul mării.
Medusa, o frumoasă muritoare transformată în monstru
Cum nu a putut rezista tentației, marele zeu a violat-o chiar în templul sacru al Atenei. Furioasă, fie din gelozie, fie că templul i-a fost pângărit, Atena a transformat-o pe Medusa într-un monstru cu capacitatea letală de a transforma în piatră pe oricine se uită la fața ei.
Într-o versiune târzie a mitului Medusei, relatată de către poetul roman Ovidiu (Metamorfoze 4.770), Perseu afirmă că pedeapsa aplicată Medusei de către Atena este justificată. De asemenea, la scurt timp după ce a fost transfromată într-un monstru, Polydectes, regele din Seriphos, încercând să scape de Perseu, l-a trimis pe marele erou într-o misiune ce se credea a fi imposibilă: voia capul tinerei Gorgone!
Zeii știau de încercarea eroului și l-au ajutat. Cu ajutorul Atenei și al lui Hermes, Perseu a ajuns în sfârșit în legendarul ținut al Gorgonelor, situat fie în vestul îndepărtat, dincolo de Oceanul exterior, fie în mijlocul acestuia. Mergând spre peștera în care dormea Medusa, folosind ca ghid reflexia din scutul de bronz al Atenei (pentru a nu privi direct lîn ochii ei și a fi transformat în piatră), a reușit să-i taie capul cu sabia.
Cei doi copii ai Medusei
Din gâtul ei retezat, pentru că era însărcinată în momentul morții ei, au sărit brusc cei doi copii ai săi nenăscuți, Pegasus, un cal înaripat, și Chrysaor, un gigant cu sabie aurie, potrivit worldhistory.com. După ce folosește privirea ei ca să-și învingă inamicii în luptă, Perseu îi dă capul Gorgonei Atenei, care îl pune pe scutul ei. Ea a colectat, de asemenea, o parte din sângele rămas și i-a dat cea mai mare parte lui Asclepius, care a folosit sângele din partea stângă a Medusei pentru a lua viețile oamenilor și sângele din partea dreaptă pentru a ridica oamenii dintre morți.
Restul sângelui, o fiolă care conține două picături, Atena l-a dat fiului ei adoptiv, Erichthonius. Euripide spune că una dintre picături a fost un remediu, iar cealaltă o otravă mortală.
De asemenea, Atena a pus deoparte, într-un borcan de bronz, o șuviță din părul Medusei pentru Hercule, acesta dând-o ulterior fiicei lui Cepheus, Sterope. Prin această poveste, în care personajul principal e un bărbat, Medusa a devenit un simbol al monstruozității.