#Coronavirus

Pandemia de Covid-19 se întoarce cu valul 6? Numărul de cazuri, în creştere în China şi Europa de Vest

15 martie 2022 1:00   Național

În toată lumea, oamenii s-au bucurat că ridicarea restricţiilor i-a adus mai aproape de viaţa de dinainte de pandemie. Oare ne-am bucurat, totuşi, prea devreme? 

La nivel global, situaţia îmbolnăvirilor nu arată deloc bine. Numărul cazurilor noi de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 a început din nou să crească atât în China, cât şi în ţările europene care au renunţat la restricţii înaintea noastră. Este începutul valului 6?

Numărul zilnic de noi infecţii cu SARS-CoV-2 a început să crească iar la niveluri considerate record în China, ţara de unde a plecat pandemia în urmă cu doi ani. Potrivit AFP, duminică, autorităţile chineze au raportat aproape 3.400 de noi cazuri de coronavirus. În faţa noului val de infectări, autorităţile au închis şcolile în Shanghai şi au instituit lockdown în mai multe oraşe din Nord-Vest, în timp ce 19 provincii fac eforturi pentru a limita focarele produse de variantele Delta şi Omicron, dar în mod special de aceasta din urmă, scrie adevarul.ro.   

Ce se întâmplă în Europa

Un nou val a început şi în Europa, avertizează dr. Cristian Băicuş, medic primar de boli interne la Spitalul Colentina din Capitală, pe pagina sa de Facebook. Săptămâna care s-a încheiat a adus un nou vârf de infectări şi spitalizări în ţări ca Regatul Unit, Irlanda, Ţările de Jos, Elveţia şi Italia.

Această veste ar trebui să ne îngrijoreze, atrag atenţia medicii specialişti. „Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi. Ce am constatat în ultimele zile este reluarea creşterii în ceea ce priveşte numărul de cazuri, în multe ţări din vestul Europei, ţări care de altfel au renunţat înaintea noastră la o mare parte sau la toate măsurile nonfarmacologice, ca să le numim aşa”, subliniază dr. Marius Geantă.

Ceea ce ar trebui să ne atragă atenţia este că în toate aceste ţări rata vaccinării este ridicată.

„Este mult mai mare şi decât media europeană, şi decât rata vaccinării din România. Pe de altă parte, în Danemarca, prima ţară care a renunţat la orice fel de restricţie având o rată a vaccinării anti-COVID-19 de peste 80%, constatăm acum cea mai mare rată a mortalităţii de când a început pandemia. Comparând bineînţeles cu rata pe care ei au avut-o înainte, nu cu altceva. Mai trebuie spus că sistemul lor de sănătate a fost performant în a ţine jos nivelul mortalităţii. Dar este un semnal important”, mai spune dr. Geantă. 

Nu suntem precauţi dacă nu suntem obligaţi

Renunţând la restricţii, adaugă expertul, statele au transferat responsabilitatea: „Din acest punct de vedere, sigur că oricare persoană poate să ia orice decizii doreşte – să se vaccineze sau nu, să poarte mască sau nu –, dar eu cred că mai este o responsabilitate a agenţilor economici şi a instituţiilor care ar trebui să se manifeste în această perioadă”. 

Concret, operatorii economici ar trebui să instituie obligativitatea purtării măştii, de exemplu, la fel şi în şcoli, şi la locul de muncă. Cu atât mai mult, spune dr. Geantă, în România, unde încă avem un număr considerabil de cazuri.

„Consider că este impropriu să nu mai avem chiar nici un fel de restricţii, chiar dacă nu mai avem stare de alertă şi este alegerea fiecăruia. Deci, această chestiune a comportamentului individual reprezintă, de fapt, marele risc pentru creşterea valului în continuare. Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii”, adaugă acesta. 

Foarte puţini oameni şi foarte puţini operatori economici au înţeles de ce vreme de doi ani a fost nevoie de aceste restricţii, constată medicul Geantă: „Eu mă aşteptam totuşi ca revenirea să se facă în nişte paşi, în nişte trepte. Cel puţin până am fi constatat că numărul scade foarte mult”. 

Peste 2.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.087 de cazuri noi de COVID, cu 461 mai multe decât în ziua anterioară.

Dintre acestea, aproape jumătate (852) au fost în București. De altfel, Capitala are și cea mai mare incidență, de 9,35 la mia de locuitori.

În spitale, sunt internați 3.839 de pacienți pe secții COVID și 551 la terapie intensivă. Majoritatea bolnavilor de la ATI (489) sunt nevaccinați.

Până luni, 14 martie, 64.381 de români au murit din cauza coronavirusului, 20 de decese fiind raportate către INSP în ultimele 24 de ore.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe