Poștașii distribuie astăzi peste 800.000 de scrisori de informare privind amnistia fiscală. Iată ce conțin notificările

9 octombrie 2024 7:48   Național

Începând de astăzi, poștașii din România au început să distribuie peste 800.000 de scrisori de informare legate de amnistia fiscală. Aceste notificări sunt destinate contribuabililor și oferă detalii esențiale despre datoriile fiscale restante la data de 31 august 2024. Contribuabilii vor afla din scrisori care sunt sumele datorate și care sunt cele ce pot fi anulate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 107/2024.

Ce includ notificările?

În cadrul notificărilor, contribuabilii vor primi informații despre:

- Cuantumul obligațiilor restante la 31 august 2024;

- Sumele ce trebuie achitate și cele care pot face obiectul anulării, în baza amnistiei fiscale.

Împreună cu scrisoarea, contribuabilii vor primi și modele pentru două documente importante:

- "Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare";

- "Cererii privind anularea unor obligații bugetare".

Un aspect nou al acestui proces este faptul că poștașii nu doar vor livra documentele, dar vor și prelua de la domiciliul contribuabililor notificările completate privind intenția de a beneficia de anularea obligațiilor bugetare. Acestea vor fi trimise ulterior către organul fiscal competent.

De asemenea, Poșta Română oferă posibilitatea contribuabililor să plătească sumele datorate în numerar sau prin card bancar, fie la domiciliul acestora, fie la oficiile poștale. Această opțiune facilitează accesul la plata obligațiilor pentru cei care optează să beneficieze de facilitățile fiscale oferite.

Ce prevede aministia fiscală

Ordonanța de urgență privind amnistia fiscală, adoptată de Guvernul României, prevede ștergerea dobânzilor și penalităților pentru persoanele fizice și firmele care își achită datoria principală până la data de 25 noiembrie 2024. Aceasta vine și cu bonificații pentru cei care și-au achitat la timp obligațiile fiscale.

Compania Națională "Poșta Română", care coordonează acest proces, este principalul furnizor de servicii poștale din România, aflată în proprietatea statului român, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (deținând 93,52% din acțiuni), restul fiind deținut de Fondul Proprietatea (6,48%).

Această acțiune de informare și facilitare a amnistiei fiscale vine ca un ajutor binevenit pentru contribuabilii care doresc să-și regleze situația fiscală, oferindu-le posibilitatea să scape de penalități și dobânzi, contribuind astfel la o mai bună gestionare a datoriilor publice.

Mai multe