#Război Ucraina-Rusia

Poveștile refugiaților ucraineni, din România: „Când au spus că vom face bradul, mi-au dat lacrimile”

26 decembrie 2022 22:35   Național
Ultima actualizare:

Indiferent de etnie sau de religie, Sărbătorile de iarnă reprezintă un moment important pentru toţi, inclusiv pentru cei care le petrec departe de casă. Acesta este şi cazul refugiaţilor ucraineni care au găsit un „acasă” temporar în cadrul centrului de găzduire pentru persoane strămutate din Ucraina organizat în Colegiul „Tehnic Edmond Nicolau”. 

Atmosfera era una de sărbătoare în cadrul centrului de refugiaţi organizat de Primăria Sectorului 2, în colaborare cu Poliţia Locală Sector 2, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, dar şi multe ONG-uri, printre care şi UNICEF. Încă de la intrare, reporterii de la „Weekend Adevărul” au fost întâmpinaţi de un brad împodobit.

Pe măsură ce ne-am îndreptat spre dormitoarele refugiaţilor am observat că pereţii sunt împodobiţi cu decoraţiuni de Crăciun, inclusiv pe uşi fiind coroniţe de brad. Când am intrat în spaţiul comun, amenajat cu canapele şi zone de luat masa, am fost surprinşi de mirosul îmbietor şi dulce care venea dinspre bucătăria în care mai multe refugiate găteau şi discutau cu zâmbetele pe buze şi cu urme de tristeţe în ochi”, se arată în reportajul acestora.

Coordonatorii centrului au explicat faptul că pe parcursul a zece luni, peste 4.000 de refugiaţi au fost ajutaţi:. „Noi încercăm să îi convingem să se mute, să fie pe cont propriu. Ne dorim să se acomodeze, dar să nu rămână permanent aici. Încercăm să le oferim tot sprijinul şi ajutorul de care au nevoie pentru a le fi cât mai bine”, a spus unul dintre angajaţii centrului, Cristi Gavrilă.

Pe 19 decembrie, refugiaţii ucraineni au împodobit un brad la fiecare etaj al căminului, sărbătorind astfel ziua de Sfântul Nicolae, potrivit ritului vechi urmat de credincioşii ucraineni. Unii copii, fascinanţi de ce se întâmplă, încercau să ajute la împodobirea bradului, alţii priveau, în timp ce stăteau în jurul unei mese, colorând diverse desene cu specific de Crăciun. „Au fost de acord să petreacă sărbătorile pe ritul nostru, pe 25 decembrie. Refugiaţii vor petrece Crăciunul în centru. Vom avea o activitate pe care au botezat-o «cozonăceala dinaintea Crăciunului»: o fundaţie asigură toate ingredientele, iar refugiaţii vor pregăti masa de Crăciun în stilul lor de acasă. La prima vedere, sunt foarte entuziasmaţi. Deşi sunt departe de ţară şi de persoanele dragi – unii au venit singuri, alţii cu familia –, par fericiţi, dar în adâncul sufletului au o tristeţe”, a mai spus Cristi Gavrilă, care a adăugat faptul că şi de MoşNicolae, şi de Moş Crăciun au primit cadouri din partea sponsorilor.

Când ne-au anunţat că vom face bradul de Crăciun şi că vom sta cu toţi la masă de Sărbători, mi-au dat lacrimile. Unii oameni vor să sărbătorim şi Crăciunul nostru, de pe 7 ianuarie”, a povestit una dintre refugiate. Pentru ea şi cei ca ea Crăciunul de anul acesta vine cu mari speranţe: terminarea războiului, întoarcerea acasă şi reîntâlnirea cu cei dragi.

Până când toate acestea se vor concretiza, încearcă să fie cât mai uniţi în centrul de găzduire, să îşi aline sufletul unul celuilalt, căci împărtăşesc aceeaşi suferinţă, dar şi să se bucure de Sărbători cu gândul la cei dragi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe