Previziunile sumbre ale lui Valeriu Gheorghiță cu privire la Omicron
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a transmis că peste jumătate din populația lumii va trece prin boală, în perioada următoare, mai ales din cauza modului agresiv în care tulpina Omicron a virusului Sars-Cov-2 se răspândește.
"Se vorbește tot mai mult că acest val va veni după sfârșitul lui cu trecerea către perioada postpandemică. Vom ajunge într-o fază endemică.
Este foarte probabil să se întâmple, pentru că în acestă perioadă, probabil mai mult de jumătate din populația lumii va trece prin infecție, coroborat că peste 60% din populația globală a primit o doză cel puțin, este foarte probabil că vom ajunge în faza postpandemică, în perioada de endemie, în care va cont foarte mult comportamentul individual.
Cred că se va renunța la majoritatea restriciilor și din acel moment fiecare va trebui să fie mai responsabil de sănătatea lui, a celor cu care se întâlnește, a părinților, a bunicilor. E momentul să înțelegem că doar noi putem schimba parcursul acestei infecții pe mai departe", a declarat Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.
34.000 de cazuri noi, într-o singură zi
România se află, în acest moment, în plin val pandemic cauzat de noua tulpină Omicron. Recent, peste 20.000 de persoane s-au contaminat cu acest virus. Totuși, în ciuda ratei de contaminare, persoanele se vaccinează din ce în ce mai puțin. România se clasează pe ultimele locuri din punct de vedere al ratei de vaccinare în Uniunea Europeană.
Comparativ, în timpul valului 4, România era printre țările cu cea mai redusă rată de vaccinare, dar cea mai mare rată de deces raportat la numărul de locuitori. Conform informațiilor furnizate de către OMS și medicii specialiști, vaccinul nu te face imun împotriva virusului Sars-Cov-2, dar scade drastic șansa ca persoana infectată să răspândească virusul și să dezvolte forme mult mai agresive ale bolii.
Astăzi, țara noastră a atins cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul pandemiei - 34.000 de cazuri covid într-o singură zi. Bineînțeles, chiar dacă rata de deces cauzată de tulpina Omicron este mult mai mică, numărul mare de îmbolnăviri contribuie în mod direct la numărul de decese cauzate de infectarea cu virusul Sars-Cov-2. Printre victime, se numără și un bebeluș de doar trei luni.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News