Realitatea dură a elevilor de la sate. În ce condiții mizere învață sute de copii din România
Alt an, aceleași rezultate slabe și același răspuns parcă devenit deja laitmotiv al autorităților. În România, există licee în care nici măcar un singur elev nu a promovat examenul de bacalaureat, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu nu are o soluție propriu-zisă, în schimb subliniază că va analiza îndeaproape situația și va lua măsurile necesare.
În nu mai puțin de 42 de licee din România nu a existat nici măcat un singur elev care să fi promovat examenul de bacalureat, în anul 2022. Soluția la care se gândește profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, este una tranșantă, dar care nu promite să remedieze situația: desființarea acestor licee și transformarea în școli de meserii.
Ar putea să te intereseze și: Început școlar la sate: cu tablete, dar cu toaleta tot în curte
Promovabilitatea scăzută sau inexistentă în atât de multe instituții nu ar trebui să ne mire în mod deosebit dacă ne gândim, preț de o secundă, în ce condiții mizere se străduiesc să învețe atât de mulți copiii din mediul rural.
În anul 2022, în România, încă există școli și licee în care țiglele sunt puse la pământ, pereții sunt decojiți, iar podeaua distrusă. Săli de clasă în care ploaia se inflitrează prin pereți și în care elevii tremură, toamna și iarna în bănci, pentru că nu există încălzire.
Mai mult decât atât, în unele școli de la țară, elevii învață simultan într-o singură clasă sau folosesc microbuzele școlare pentru a ajunge la școlile aflate în sate îndepărtate din comune. Nu puține sunt cazurile în care elevii se spală pe mâini la lighean pentru că nu au chiuvete funcționale și trebuie să treacă pe lângă câini vagabonzi în drumul spre toaleta aflată în curte. Multe dintre spații sunt insalubre și reprezintă un pericol la adresa sănătății elevilor și profesorilor.
Vezi și: BAC 2022. Județele în care au fost înregistrate cele mai mici medii
Pandemia de coronavirus a agravat situația elevilor din mediul rural
Pandemia de coronavirus a oferit încă o lovitură copiilor aflați în mediul rural, dar care își doresc să învețe. Sărăcia, lipsa oportunităților, a infrastructurii și accesul limitat la dispozitive pentru a face școala online și-a spus cuvântul în cazul elevilor din mediul rural.
37% dintre elevii de la sate au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională în 2021 și doar 4% au obținut peste 9, iar rata abandonului școlar se afla pe o pantă ascendentă. Aproximativ 40 la sută dintre copiii aflați în mediul rural nu s-au conectat nici măcar o singură dată la cursurile online. Nu pentru că nu și-ar fi dorit, ci pentru că nu au avut mijloacele necesare.
Milioane de euro, cheltuite pentru parcuri aflate în mijlocul pustietății
Bulversant este faptul că România a cheltuit zeci de milioane de euro pentru parcuri, majoritatea aflate în camp sau chiar în mijlocul pădurii. Un exemplu tipic de bani publici investiți prost: Comuna Vâlcelele, județul Călărași. Autoritățile locale au construit un parc pe câmp, exact lângă o pădure, la doi kilometri distanță de localitate.
Fiind amplasat într-un loc greu de accesat, nimeni nu a beneficiat de parcul pentru care s-au cheltuit nechibzuit sume impresionante de bani. Anii au trecut, locul a ajuns o paragină, iar acum doar buruienile domnesc printre bănci.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!