Recensământ 2022. Cum se desfășoară etapa următoare, cu recenzor

16 mai 2022 10:56   Național
Ultima actualizare:

Faza a doua din Recensământ 2022 se va desfășura cu recenzor. Concret, românii care n-au apucat sau n-au dorit să se autorecenzeze online vor avea parte de un interviu față în față cu un reprezentant al autorităților. Hai să vedem ce presupune acest proces care dă atât de multe bătăi de cap românilor.

Românii se pot autorecenza online în perioada 15 martie-27 mai

Au mai rămas doar câteva zile din perioada deja prelungită în care poate fi realizat Recensământul online. Aceasta fază se va termina pe 27 mai, când este data limită de completare a formularelor. Ulterior, colectarea datelor se va face de către recenzori, până pe 17 iulie 2022.  Uite cum arată noul calendar după modificările făcute săptămâna trecută:

  • 14 martie – 27 mai 2022: Autorecenzare online
  • 31 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Institutului Naţional de Statistică (INS) a anunțat la finalul săptămânii trecute că peste 8,4 milioane de români au completat formularul online. Cei care consideră prea complicată această variantă, vor putea face Recesământ 2022 cu recenzor. 

Citește și Mai multe zile libere pentru angajați. În ce condiții ai putea benefica de ele

Ce presupune etapa Recensământului din 2022 cu recenzor

Sătuli de pandemie, război și creșteri uriașe de prețuri, numai de recensământ nu mai aveau chef locuitorii țării. Aproximativ 40% din populație s-a încumetat, totuși, să completeze chestionarul online. Ei bine, restul vor avea de înfruntat faza a doua a Recensământului 2022, cu recenzor.

Această etapă începe la sfârșitul lunii și presupune un interviu față în față. Denumită ”Autorecenzarea asistată” sau ”ARA”, faza a doua reprezintă acţiunea prin care înregistrarea informaţiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăşi, cu sprijinul unui recenzor.

Conform instrucționilor puse la dispoziție pe site-ul recensamantromania, autorecenzarea asistată se poate realiza:

  • de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează, sub îndrumarea recenzorului ARA
  • de pe tabletele electronice puse la dispoziție de UJIR-uri prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate

Cum se desfășoară Recensământul 2022 cu recenzor

Recenzorii vor veni la casele persoanelor ce nu au completat chestionarul online. Aceștia vor fi echipați cu tablete și vor pune întrebări cu privire la datele de identificare ale cetățeanului, dar și despre dotările locuinței, se arată în ghidul cu instrucțiuni afișat pe site-ul oficial pentru Recensământ 2022.

Fiecare recenzor va avea în gestiune două tablete, astfel încât să poată asista, concomitent, două persoane care îi solicită acest serviciu. Totodată, acesta va avea două exemplare de chestionar martor în limba română.

Citește și Câți locuitori mai are, de fapt, România? Scădere dramatică în ultimii 10 ani

Recensământul 2022, cu recenzor sau online, se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul României. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, precum în cazul alegerilor, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Totodată, recensământul oferă statistici importante despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, condiții de trai și clădirile în care sunt situate locuințele. Anunțarea rezultatelor provizorii se va face până la 31 decembrie 2022, urmând ca rezultatele definitive să fie publicate până la 31 decembrie 2023.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe