Redevine stagiul militar obligatoriu? Anunțul important al premierului Nicolae Ciucă

19 mai 2023 8:24   Național
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă, premierul României, a sugerat, de curând, că la noi în țară ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu. Click! vă dă detalii despre acest subiect!

Declarația premierului Ciucă a fost făcută în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum. Oficialul a anunțat că epoca armatelor mici, tehnologizate a apus și că trebuie să se revină la armate de masă.

Agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina

Înainte de 1989, România avea o armată de peste 300.000 de militari. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, iar acum armata de profesioniști are sub 70.000 de militari.

„Doamnelor şi domnilor, lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Astfel, pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război și al armatelor mici, tehnologizate și sofisticate, de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate, care epuizează resursele, nu doar ale țării aflate în conflict, dar și ale țărilor Europei", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pe vremea comunismului, toată lumea făcea armata

Forțele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale , aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Pe timp de război, Președintele României este comandatul suprem al Forțelor Armatei.

În România comunistă, serviciul mili­tar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani.

Admișii și admisele la facul­ta­te făceau armata la „termen redus”, băieții nouă luni înaintea primului an de fa­cul­tate, iar studentele se inițiau în tainele tra­sului cu pușca pe durata studiilor. La Universitate, în trei ani din totalul de patru, câte o zi pe săptămână era alocată milităriei.

Mai multe