România intră sub avertizare de cod galben de ploi și vijelii, de luni seară până marţi dimineaţă

5 august 2024 9:11   Național

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi, 5 august, o avertizare de cod galben de ploi și vijelii care intră în vigoare de luni, ora 18.00, și va fi valabil până marți la ora 10.00. Conform ANM, 10 județe sunt vizate de vremea rea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de averse torențiale, intensificări ale vântului și grindină, în mai multe judeţe din țară. Prin urmare, în intervalul luni 5 august, ora 18.00, și marți, 6 august, ora 10.00, avertizarea meteo vizează 10 județe ale țării.

„În Maramureș, estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în Carpații Orientali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, arată ANM.

Potrivit ANM, local, astfel de manifestări vor fi şi în restul zonei montane. Marţi, 6 august, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-estul ţării.

Cum va fi vremea în Capitală

În București, cerul va fi noros și sunt posibile ploi în cursul nopții de luni spre marți, potrivit prognozei speciale pentru Capitală emise de Administrația Națională de Meteorologie. Prin urmare, din 5 august, de la ora 18.00, până marți, 6 august, la ora 10.00, în București, cerul va fi temporar noros, iar din a doua parte a nopții vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 17-20 grade.

Vremea rea a făcut ravagii în județul Constanța

Vremea rea a făcut ravagii în Constanța. 36 de localităţi s-au aflat sub avertizare de cod galben de ploi şi vijelii duminică, 4 august. Potopul a distrus mai multe case în localitatea Valu lui Traian, iar copacii doborâţi de puterea vântului au blocat traficul. Primăria a scos mai multe utilaje pe străzi pentru a încerca să prevină ca apa să intre în curţile oamenilor.

De asemenea, circulaţia a fost îngreunată pe autostrada A2 din cauza precipitaţiilor abundente. În satul Ciobăniţa, fermierii s-au trezit cu terenurile inundate. Viitura le-a distrus inclusiv serele. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor continua să scadă şi ne putem aştepta la furtuni în următoarele câteva zile. Ulterior, însă, va urma un nou val de caniculă.

Mai multe