Românii au suportat scumpiri record la electricitate, în 2021

30 aprilie 2022 9:16   Național

În 2021, țara noastră s-a situat în top! Nu unul al performanțelor fericite, ci al scumpirilor la energie electrică. România se numără printre ţările cu cele mai spectaculoase scumpiri la energia electrică pentru consumatorii casnici, în 2021, faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate, vineri, 29 aprilie de Oficiul European de Statistică Eurostat, citat de adevarul.ro

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană au fost majorate semnificativ în semestrul al doilea al anului 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, iar România s-a aflat printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri, în moneda naţională, arată Eurostat.

Majorări cuprinse între 10% și 20% în 2021

Cel mai semnificativ avans a fost în Estonia (50,2%), urmată de Suedia (49,3%). Alte state care au raportat creşteri importante au fost Cipru şi Letonia (între 30% şi 40%), Spania, Danemarca şi Grecia (între 20% şi 30%), Irlanda, România, Lituania, Bulgaria şi Belgia (între 10% şi 20%).

Citește și: Gazele naturale s-au ieftinit în Europa. Vor fi influențate prețurile din România?

Din fericire, statul a reușit să mai încetinească tăvălugul scumpirilor utilităților, în cazul electricității și al gazelor. Costurile, deși majorate, au fost plafonate, în două momente: la finalul anului trecut și, mai nou, în luna martie a anului 2022.

Prețuri plafonate, în România, de la 1 aprilie 2022

Măsurile au început să fie aplicate începând cu data de 1 aprilie, fiind valabile până în 2023. Astfel, noile reguli presupun o facturare a utilizatorilor casnici, în funcție de consum:

  1.  Un cost de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor care consumă mai puțin sau 100 kWh
  2. Un preț de 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici cu un consum mediu lunar cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv
  3. În cazul clienților noncasnici, se facturează maxim 1 leu/kWh.

Până la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, plafonul era de 0,8 lei pe kWh pentru toți consumatorii.

Citește și: Acciză redusă la benzină şi TVA zero la alimente? Cum afectează războiul economia României

Datele Eurostat mai arată că taxele şi accizele reprezentau, în UE, 36% din preţul energiei electrice plătit de consumatori şi 30% din preţul gazelor naturale, în semestrul al doilea din 2021.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe