Românii, înspăimântați de cutremure! Mărturii după seismele din Gorj, de 5.2 și 5.7 grade: „M-am rugat să nu se întâmple ce s-a întâmplat în Turcia”

14 februarie 2023 15:01   Național
Ultima actualizare:

Românii sunt de-a dreptul înspăimântați de faptul că s-ar putea produce un dezastru și la noi în țară, similar celui din Turcia. Click! are mărturisiri exclusive de la oamenii care au simțit seismul de astăzi, de 5.7 grade pe scara Richter, dar și pe cel de ieri, de 5.2 grade. 

Românii, șocați de cutremurele produse în ultimele 24 de ore

Click! are mărturisiri exclusive de la românii care au simțit cutremurul de astăzi, 14 februarie. Seismul a fost mai mare decât cel de ieri, care a înregistrat 5.2 grade pe scara Richter. Seismul de astăzi a fost urmat de 2 replici, una de 3,4 și 3,5. Oamenii se tem că s-ar putea produce, și la noi în țară, un adevărat dezastru, ca cel din Turcia. 

„M-am rugat să nu pățim ca turcii”

„Muică, am crezut că am încurcat-o!”. Locuitorii din comuna Runcu din Gorj, epicentrul seismului de 5,2 grade produs luni, au luat-o la sănătoasa din case când totul a început să se clatine cu ei. Seismul a fost resimţit în toată Oltenia, în Banat, ba chiar și în Serbia și Bulgaria. Mișcarea tectonică a fost urmată de două replici de 2,4 pe scara Richter, la o adâncime de 5 km, și de 3,0 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km.

„Nu m-am rugat decât să nu se întâmple și la noi ce s-a întâmplat în Turcia”

Epicentrul cutremurului care a zdruncinat luni Oltenia și Banatul a fost în satul Dobrița, una dintre cele șapte localități care compun comuna gorjeană Runcu, la 16 kilometri de Târgu Jiu. Era ora 17.58 când a început totul și oamenii au ieșit disperați din case la prima zgâlțâială. Cei mai mulți au spus că și-au luat copiii de mână și au ieșit afară care cum a putut.

„Nu m-am rugat decât să nu se întâmple și la noi ce s-a întâmplat în Turcia. De două zile sunt la pat, am gripă. Când am simțit patul mișcându-se cu mine, am început să țip că e cutremur. Am ieșit afară în pijama, în picioarele goale. Nu m-am mai gândit la nimic altceva. A fost cumplit ce am simțit”, a declarat pentru adevarul.ro, una dintre localnice. „S-a simțit bine! Din fericire, am scăpat!”

Oamenilor le-a fost teamă, e normal. Ne bucurăm că nu au fost pagube materiale și, cel mai important, toată lumea este bine”, a povestit pentru sursa citată, Adi Grigore Cîmpeanu, primarul comunei Runcu.

Imagini cu seismul, postate pe rețelele sociale

Pe rețelele de socializare, mai mulți oameni din Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu au scris că au simțit seismul, ba chiar au postat imagini. Printre „cronicarii” de ocazie s-a numărat și Cosmin Busuioc din Hațeg, la 120 de kilometri de Runcu, care a postat imagini sugestive imortalizate de o cameră de supraveghere din locuință.

Citește și - Cele mai periculoase zone seismice din România. Analiza îngrijorătoare a unui profesor din Japonia

„În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur semnificativ cu magnitudinea 5.2, la adâncimea de 15 km”, a fost anunțul oficial al INFP.  Cutremurul s-a simţit în mai multe judeţe, inclusiv Sibiu,

Hunedoara şi Timiş și a fost urmat de două replici de 2,4 pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3,0 pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică în Gorj, sat Dobrița.

Inspectoratele Judeţele pentru Situaţii de Urgenţă au trimis în teren echipe de recunoaştere post-cutremur, dar din fericire nu au fost victime, nici pagube materiale. „Preventiv, s-a dispus ca echipajele să meargă în teren pentru misiuni de recunoaştere/patrulare pentru indentificarea eventualelor probleme”, a transmis ISU Gorj sursei citate. Autorităţile din Timiş, Arad, Sibiu au anunțat că au trimis și ele unități de recunoaștere în teren pentru a descoperi pagubele.

„Nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, a transmis oficial IGSU.

Seismul s-a resimțit și în Serbia și Bulgaria

Presa din Serbia a anunțat că în mai multe orașe din țara vecină a fost resimțită unda de șoc produsă de seism. Astfel „cetăţeni din Niš, Belgrad, Zaječar, Požarevac, Svilajnec, Jagodina, Paraćin şi Vršac spun că au simţit cutremurul”, scrie cotidianul sârb „Blic” citat de news.ro. Seismul a fost resimțit și la Belgrad.

Postul public de radio din Bulgaria a anunțat că seismul din România s-a simţit în oraşele bulgare din apropierea Dunării.

Ce prognoză face Gheorghe Mărmureanu

Imediat după cutremurele din Turcia și Siria, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre posibilitatea ca în România să se înregistreze, din nou, un cutremur devastator, similar cu cel produs în 1977. Dar nu înainte de 2040! Seismologul a explicat, pentru Click!, că ce s-a întâmplat în Turcia nu are legătură cu România.

,,Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în România. Ce s-a întâmplat în Turcia este catastrofal. Eu nu am mai întâlnit o secvență seismică care să prezinte două cutremure de magnitudini atât de mari, într-un interval scurt de timp. Există o explicație. Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră.

Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie. Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii. Ca urmare, Africa se va rupe în două, de la nord la sud. Partea estică se va deplasa spre India; partea vestică se va apropia tot mai mult de Europa (Spania, Franța), unindu-se la un moment dat și făcând să dispară Marea Mediterană”, a precizat directorul onorific al INFP. „Și în România va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Profesor român din Japonia, despre zonele seismice ale României

Marina Manea, profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), a făcut într-un interviu pentru „Adevărul” o radiografie din punct de vedere seismic a României. Întrebată care sunt cele mai sensibile și cele mai sigure zone din punct de vedere seismic, specialistul român a indicat Vrancea drept cea mai expusă. Asta și pentru că este o zonă seismică complexă, situată la contactul a trei unități tectonice.

Cutremurele care au loc în Vrancea se resimt în București, dar și în alte orașe din sudul țării și Moldova. Alături de Vrancea, alte zone seismogene sunt Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeană, Falia Intra-Moesică, Făgăraș-Câmpulung, Danubiană, Zonele Banat – Crișana – Maramureș, respectiv Depresiunea Transilvaniei. De asemenea, există și alte zone epicentrale în Transilvania, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, dar și în Câmpia Română.

Orașe precum Cluj, Oradea și Timișoara ar fi afectate de cutremurele care ar avea loc în Depresiunea Transilvaniei, respectiv Zonele Banat – Crișana, dar de regulă acestea sunt mai rare și de o intensitate scăzută. De altfel, potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, în zona din Depresiunea Transilvaniei activitatea seismică e aproape de zero, astfel că Alba Iulia, Cluj şi Oradea sunt cele mai sigure oraşe în caz de cutremur.

Sistemul RO-Alert nu anunță iminența unui cutremur

Deși RO-Alert emite destul de des notificări cu privire la pericole, dispariții și alte situații de urgență, se pare că nu anunță și iminența unui cutremur. 

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă”, a transmis IGSU.

Zona Gorj, lovită de 2 cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, în ultimele 24 de ore

Vă reamintim că luni, 13 februarie, a avut loc primul cutremur de mare magnitudine în România. Seismul a înregistrat 5.2 grade pe scara Richter și a fost urmat de o replică de 3 grade pe scara Richter.

„În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Replica de 3 grade pe scara Richter s-a produs la 20 de minute distanță de primul seism. „În ziua de 13.02.2023, 17:21:14 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.0, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 109km SV de Sibiu, 111km NV de Craiova, 146km V de Pitesti, 157km SE de Timisoara, 176km SE de Arad, 181km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 213km E de Zemun, 225km NE de Nis”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe