Românii, obligați să se prezinte la medicul de familie. Ce amenzi riscă aceștia

13 mai 2022 11:47   Național

Conform noului contract-cadru din 2023 al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cetățenii vor fi obligați să vină la medicul de familie. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat noul contract-cadru pentru anul 2023, care are în vedere prevenția cu privire la problemele de sănătate. Cetățenii ce nu urmează noile modificări ale contractului riscă să fie amendați, dacă nu se prezintă la controalele de rutină, realizate de către medicul de familie. 

CNAS propune amendarea românilor ce nu se prezintă la medicul de familie

Începând cu data de 1 aprilie, programul-cadru și normele de aplicare vor fi modificate, potrivit Adelei Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Vezi și Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: «Pacientul român trebuie să aibă încredere în doctorii români»

Pentru anul viitor, bugetul alocat de către Guvernul României pentru asistența medicală a crescut cu 22%, iar interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a diminua costurile per cetățean.

Începând cu anul viitor, CNAS își dorește să implementeze pachetele de prevenție, care ar putea să devină obligatorii, iar, în principal, sunt în vedere elementele de sancționare pentru cetățenii ce nu-și fac vizitele de rutină la medicul de familie. 

Adela Cojan a mai transmis că CNAS are în vedere să responsabilizeze populația privind propria sănătate. Programul de sancționare a persoanelor ce nu-și fac vizitele de rutină la medic este prezent în mai multe țări, iar introducerea programului a fost făcut la cererea asociațiilor de pacienți. 

În cadrul dezbaterii din Senat au fost explicați și paşii care trebuie să fie urmaţi pentru eradicarea hepatitelor virale.

Citește și Modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Cum se vor deconta de acum

Cazurile de hepatită misterioasă, motiv de îngrijorare pentru medici

De asemenea, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare", au fost explicați și pașii necesari ce sunt necesari pentru eradicarea hepatitelor virale. 

În urma raportărilor efectuate de Japonia și Canada, privind numărul de cazuri de hepatită cu origine necunoscută, la finalul lunii aprilie, aproximativ 200 de cazuri de hepatită cu origine necunoscută au fost raportate în 14 țări din întreaga lume. 

Majoritatea cazurilor raportate au fost la copii între o lună și 16 ani. 

Din cauza acestor cazuri misterioase, CNAS a decis să integreze un program prin care românii ar fi obligați să se prezinte la controalele de rutină, pentru a controla o potențială epidemie cu această hepatită misterioasă sau cu alte boli.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe