Satul de poveste din România unde o casă costă cât un salariu: „Cam 22-25 de milioane de lei vechi e o casă la noi”

13 octombrie 2023 9:05   Național

În România sunt mai multe localități care, în timp, au rămas fără locuitori. Acesta este și cazul satului Gherdealul din județul Sibiu. Aici locuiesc sub 10 oameni, iar o casă costă cât un salariu minim pe economie.

Satul Gherdealul avea pe vremuri 112 familii, dacă este să ne luăm după numărul de case. Dar, de fapt, acum, în această localitate uitată de lume mai stau 7 oameni, dintre care doar 4 sunt sunt rezidenți.

Din Făgăraș până în Gherdealul sunt 37 de kilometri, iar Cincu şi Gherdeal peisajul este o frumuseţe. Toți turiștii care ajung aici rămân impresionați de natură, dar și de ruinele lăsate în spate de cei care au plec

Cândva, satul Gherdealul era locuit de sași, care până la urmă au plecat toți. După anii ’90 saşii au luat calea Germaniei. Românii s-au mutat, iar satul s-a golit. În ultimul sfert de secol nu a mai existat nicio nuntă aici.

Sașii au venit, dar au plecat din nou

În 14 august 2014, Gherdealul s-a repopulat, pentru foarte scurt timp însă. Sașii din Germania s-au întors, dar nu au și rămas. Acum era cătunul cu un om la 16 case. La origini, Gherdealul a aparţinut călugărilor cistercieni care aveau o mănăstire fortificată la Cârţa.

,,Au plecat, mânca-i-ar amarul, toți. Mai suntem trei sași și patru români. Eu locuiesc cu băiatul meu… Mai e o femeie cu băiatul ei, uitați, la poarta aia…”, spune femeia din sat, potrivit identitatea.ro

Povesteşte că pe vremuri în sat erau mai mulți sași ca români. De la ei a rămas moștenire biserica fortificată săsească și stilul caselor din partea de jos a satului.

Satul are aerul lui aparte, dar, din păcate, de el se mai bucură doar puținii locuitori care au mai rămas aici. ,„Cam 22-25 de milioane de lei vechi e o casă la noi”, mai spune una dintre locuitoare, potrivit sursei citate.

Din cauza faptului că toată lumea a plecat, din cele mai multe case au mai rămas doar pereții. Şcoala este la un pas să cadă în ea însăşi, adică în propriul beci; magazinul sătesc este loc de cucuvele, iar bisericile sunt închise. Şi cea românească, şi cea săsească, mai scrie sursa menționată anterior.

Mai multe