Disperare într-un sat buzoian rămas fără apă. Localnicii nu știu cum să o scoată la capăt

Oameni loviţi de necaz! Fântânile dintr-un cătun buzoian seacă într-un ritm alarmant, scrie adevarul.ro. Sătenii s-au bucurat astă-primăvară, când o firmă a început să foreze după apă potabilă. Şantierul a fost însă abandonat de muncitorii neplătiţi la timp, iar utilajele sunt abandonate de câteva luni.

Apa de ploaie  este depozitată  în butoaie. Foto: Iulian Bunilă
Apa de ploaie este depozitată în butoaie. Foto: Iulian Bunilă

Disperarea a pus stăpânire pe locuitorii satului Golu Grabicina, din comuna Scorţoasa (Buzău), deoarece majoritatea fântânilor din zonă au rămas fără apă. Oamenii iau cu asalt pagina de Facebook a primăriei, pentru a primi apă cisterna. Satul are aproximativ 150 de suflete care, de câţiva ani, suferă crunt, mai ales, vara din cauza lipsei de apă potabilă.

Apa fântânilor, acolo unde încă se mai găseşte, e murdară, are un miros neplăcut şi abia ajunge pentru animale. Din cauza impurităţilor, apa nu e bună nici pentru spălatul rufelor, astfel că sătenii folosesc la menaj apă de ploaie. „Pentru vite şi pentru porci mai avem ceva apă în puţ, dar de băut nici gând. Apa de pe fundul puţului nu e bună de nimic; degeaba pui detergent, pentru că stă la suprafaţă şi nu spală. De pe jgheab strângem apă de ploaie în butoaie şi o folosim la spălatul rufelor”, povesteşte Valerica Pop.

Aproape toate gospodăriile din Golu Grabicina au rezervoare sau butoaie mari, unde se acumulează apa pluvială. Ca să-şi potolească setea sau pentru a fierbe o mâncare, localnicii parcurg mulţi kilometri până la cele câteva fântâni cu apă potabilă. „De la deal iau apă de băut, cu găletuşa, şi aduc pentru mâncare şi pentru băut. Noi ne rugăm să plouă, ca să avem cu ce spăla”, mărturiseşte o octogenară care locuieşte în centrul satului.

“Sondele astea  ruginesc”, arată  Stanciu Tudorache. Foto: Iulian Bunilă
“Sondele astea ruginesc”, arată Stanciu Tudorache. Foto: Iulian Bunilă

În primăvara acestui an, sătenii au crezut că, în sfârşit, suferinţa lor se încheie, prin realizarea unui foraj adânc până la stratul cu apă potabilă. Primăria din Scorţoasa a plătit chiar o parte din bani unei firme care să realizeze forajul. „Eu nu mai am animale, dar sunt familii cu gospodării mari, cu copii, unde e nevoie de apă pentru spălat, pentru mâncare, pentru băut. Am rămas doar cu fierul ăsta depozitat aici, lângă gardul casei”, oftează Manda Tătulescu. La scurt timp după începerea lucrului la foraj, muncitorii au dat bir cu fugiţii şi i-au lăsat cu ochii în soare pe localnicii din Golu Grabicina. Oamenii sunt dezamăgiţi de autorităţi, pe care le acuză că au mizat pe o firmă neserioasă. „În timp ce sondele astea ruginesc, satul se află într-o situaţie grea. Eu le-am zis oamenilor: «Haideţi, măi, la domnul primar, ca să ne plângem». Au venit unii pe aici ca să verifice, dar degeaba, că forajul tot neterminat este”, spune Stanciu Tudorache.

Firma angajată de primărie va fi dată în judecată

Conducerea Primăriei Scorţoasa refuză să explice motivul pentru care proiectul a fost stopat, anunţând doar că va acţiona constructorul în instanţă. Potrivit unor surse, firma angajată ar fi renunţat la lucrare după ce i-au fugit muncitorii, care nu fuseseră plătiţi la timp. Lucrătorii au aşteptat să le fie achitată o parte din bani de către Primăria Scorţoasa, apoi şi-au luat tălpăşiţa fără să se mai uite înapoi, chiar dacă mai aveau de săpat pentru a ajunge la adâncimea unde se găsea apa bună de băut.

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net