Scandalos. Cine sunt românii care vor primi doar 8 lei în plus la pensie, în 2024
Majorările pensiilor și salariilor minime nu sunt suficiente pentru a compensa creșterile de prețuri din ultimul an. Aceasta este concluzia analiștilor, care avertizează că prețurile vor continua să urce și în 2024.
Pe lângă acest aspect, Guvernul elimină ajutoarele pentru energie, iar o posibilă majorare a alocațiilor conform ratei inflației ar aduce un plus de doar 1 leu pe zi copiilor.
În anul 2024, se planifică eliminarea mai multor ajutoare. Voucherele pentru energie, care reprezentau un sprijin de 1.400 de lei pentru facturi, nu vor mai fi acordate. În schimb, se preconizează alocarea unor sume suplimentare pentru pensii.
Puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea
Începând din luna ianuarie, se plănuiește indexarea pensiilor conform ratei inflației. Astfel, pentru o pensie de 1.785 de lei, o creștere de 13,8% ar însemna o nouă pensie de 2.031 de lei, un plus de 246 de lei, echivalentul a aproximativ opt lei pe zi - o sumă infim de mică în contextul actual.
„Puterea de cumpărare a pensionarilor este în scădere. Deși li se va majora pensia cu 13,7%, aceasta este sub inflația de 16,7% din 2022. Pensionarii își pierd aproximativ un sfert din puterea lor de cumpărare”, a subliniat Cristian Păun, analist economic.
În plus, se anticipează că și alocațiile vor fi ajustate conform ratei inflației, aducând doar un leu în plus pe zi copiilor. Există posibilitatea ca salariul minim să rămână la același nivel, deoarece majorarea salariului minim net în luna octombrie a fost de numai 181 de lei.
„Suma de 181 de lei este infimă. Ar trebui să ne gândim cât de mult costă acum o sesiune de cumpărături având în vedere creșterea continuă a prețurilor. În această ecuație, doar statul pare să fie câștigător”, a adăugat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit a3.
„Perspectivele arată că prețurile vor continua să crească și în 2024, datorită majorărilor taxelor și impozitelor, a TVA-ului. Orice anunț despre majorări salariale sau a pensiilor declanșează o reacție pe piață, determinând o creștere semnificativă a prețurilor”, a explicat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.